slajd2(1).jpg

Вести

16.10.2013. - 22:53

Србија има будућност

Србија више није земља над којом треба стајати и плакати, то је земља коју чека будућност, то је земља која је решила да рашчисти са својим проблемима, рекао председник Томислав Николић, гостујући на РТС-у. Уверили смо Брисел да ћемо оно што обећамо сигурно и урадити, каже председник.

 
Председник Србије Томислав Николић рекао је да је знао какву Србију затиче, али и да је знао какву Србију жели да остави ономе ко ће после њега доћи.
"Ја сам знао какву Србију затичем ако победим на изборима и знао сам какву Србију желим да оставим ономе ко после мене дође. Знао сам да смо у посебно тешкој економској ситуацији, да ту мора много да се ради", рекао је председник Николић гостујући у емисији "Србија, чекајући будућност" на РТС-у.
 
Када је дошао на Андрићев венац, каже, видео је да ту нико ништа није урадио.
 
"Почео сам од нуле, без икаквих контаката. Почео сам без континуитета, са оптерећењем да нећу бити тако добар председник", рекао је Николић. За себе каже да је посвећен основној председничкој функцији - да Србију представља у земљи и иностранству.
 
Председник је указао на то да Србију данас воде људи који не брину о свом имиџу, већ о послу, као и да је земља одлучна да реши и најтеже проблеме.
 
"Србија више није земља над којом треба стајати и плакати, то је земља коју чека будућност, то је земља која је решила да рашчисти са својим проблемима, веома тешким и болним", рекао је Николић.
 
Грађанима је јасно да живе тешко, али и да Србија више није земља безнађа, већ држава наде, каже Николић.
 
Говорећи о напуштању функције у Српској напредној странци, Николић је рекао да су сви председници у свету тај поступак умели да цене, јер сада, каже, врата отвара не као функционер партије, већ као председник свих грађана.
 
Искрени односи са Хрватском
 
Начин на који су се председници Србије и Хрватске данас поздравили био је другачији од оног код Крања, када су се пољубили три пута. Тада су хрватски медији негативно коментарисали поздрав.
 
"Нисам желео да више провоцирам медије да лоше говоре о председнику Хрватске и ја данас тај ритуал нисам извео. Он је тада био сумњичав, имао је више пријатељства са претходним председником", објашњава Николић.
 
Председник је рекао да је са Јосиповићем разговарао о свему. "Било је време да проговоримо о свему. О томе да Хрватска тражи да се пронађу лица која су нестала на територији Србије, а ја о томе да је бесмислено да инсистирамо на тужбама за геноцид", рекао је Николић.
 
Постоје и проблеми који кваре односе двеју земаља, попут питања пензија, имовине и спровођења закона којим се регулише постављање ћириличних табли.
 
"Ми немамо шта да кријемо од Хрватске. Рекао сам да Србија суди само Србима, а тамо се суди и Србима и Хрватима, и треба да се има исти аршин за све. Договорили смо се да иницирамо код влада да се казна одслужи тамо одакле је држављанин", рекао је Николић.
 
Говорећи о томе да је прихваћено да Хрватска остане чланица ЦЕФТА, чиме је омогућено да царина на цигарете из Хрватске остане иста, председник каже да је био изненађен, али и да ће тражити извештај о томе. "Ако је било притисака, морају да нам кажу шта Србија добија за повољност. Ако други имају боље приходе, мора и Србија да има боље приходе", истакао је Николић.
 
Хрватска је донела много закона како би испунила услове Брисела, али још није у стању да их све спроведе, сматра Николић и истиче да ће се, ако закони буду на силу примењени у случају постављања ћириличних табли, то пренети на српско становништво.
 
"Хрватска има удружење ветерана, као што их има и Србија. И док наши ветерани имају спор само са Србијом, дотле у Хрватској многи људи у својој глави ратују са Србијом", рекао је Николић.
 
Брисел прихвата аргументацију Србије
 
Уверили смо Брисел да ћемо оно што обећамо сигурно и урадити, рекао је председник.
 
"Када покажемо како се Албанци понашају, а имају једно лице за Брисел, а друго за домаћу употребу, онда нађемо Кетрин Ештон на нашој страни, јер прихвата нашу аргументацију. Европа, чак и када погрешимо, као за Параду, не каже да нема више прекида преговора", рекао је Николић.
 
Говорећи о неодржавању Параде поноса, председник каже да мора да се прихвати да у Европи постоје неке друге врховне вредности.
 
"Морамо да схватимо колико у Европи неке вредности значе. Оно што је за нас врховна вредност, можда није у некој другој држави. Ако не одржимо Параду, рећи ће да смо недемократска земља, а она не може да преговара са Европском унијом", каже Николић и додаје да је прошле године било обећања да ће се Парада одржати ове године.
 
"Ако је учешће на Паради гарант за безбедност, ја ћу ићи на ту параду. Знају да нисам њихов, али живимо заједно и њихов сам председник", нагласио је Николић.
 
Напредак у односима са регионом
 
Председник Николић каже да је његова изјава да Србе из Босне назива Босанцима пејоративно схваћена. "Мене боли када се одрекнемо нечега и онда покушам да враћам Србе, али видим да то више не иде. То је заболело Србе у Републици Српској јер су их одвикли од тога да су Босанци. И ја сада то прихватам, разумем", рекао је Николић.
 
Са Мађарском је успостављена директна комуникација која ће помоћи да се у Војводини живи боље, али и да Срби који живе у Мађарској живе боље, каже председник.
 
И са Бугарском је, каже, успостављен директан контакт. "Бугарска ће извући ускоро нека средства из европских фондова, и помоћи ће општинама на југоистоку Србије у којима су Бугари већински живаљ", најавио је председник.
 
Са Македонијом су односи добри, и она на северу има пријатеља од којег не тражи ништа заузврат, поручио је Николић и рекао да једини проблем који постоји са Македонијом јесте однос двеју цркава.
 
Са Грчком су односи одлични, али са Албанијом, како каже Николић, још није успоставио односе. "Срео сам и албанског председника и председника владе. На тим различитим скуповима разговарамо о свему. Они су се трудили да буду веома коректни, видећемо како ће то да иде", каже Николић.
 
Председник каже да са Црном Гором никада није имао проблем, ни са онима који себе називају Црногорцима, ни са Србима у Црној Гори. "Тамо живи много Срба који ће лошије живети ако имамо лоше односе са Црном Гором", рекао је Николић.
 
Срби који живе километрима далеко разумеју шта Србија мора да уради, сматра председник и додаје да је уверен "да им не отежава живот". "Односи нису покварени, али ако неко тамо поведе Србе и каже да им смета Томислав Николић, поквариће односе", рекао је председник.
 
Говорећи о односу са Сарајевом, Николић каже да никада неће хтети да угрози БиХ. "Нико више не оптужује Србију да угрожава односе са БиХ јер има односе са Републиком Српском. Ми желимо и са Федерацијом да имамо односе. Са Српском морамо имати односе јер је то брига о српском народу", објаснио је председник и истакао да се са Милорадом Додиком никада не консултује о унутрашњим приликама у Србији.
 
Сарадња са Русијом, САД, Кином...
 
Николић је подсетио да је био први председник из југоисточне Европе којег је кинески председник Си Ђинпинг примио.
 
"То је било толико срдачно, толико отворено да ми сада имамо нове шансе са Кинезима. Увек сам замерао што с Кином идемо на кредите, а видим да можемо на концесије. Министру финансија сам рекао нешто за шта је нагласио да се потпуно слаже. Рекао сам да покушамо старе кредите да окренемо на концесије, а не да узимамо нове кредите да бисмо вратили старе", рекао је Николић.
 
Америка зна са колико проблема Београд улази у преговоре с Приштином и ЕУ, и колико је тога постигнуто, рекао је Николић.
 
"Председник САД Барак Обама је на прошлом заседању Генералне скупштине рекао да смо стари пријатељи, а сада ме је још више изненадио када је рекао: 'Подржавам вас у свему што радите за своју земљу.' Зашто је то рекао, па мислим да је и Америка задовољна ако не мора да кажњава Србију", каже Николић.
 
Преговори са Бриселом отпочеће најкасније у јануару, очекује Николић и каже да је услов који се тицао Косова на путу ка ЕУ испуњен.
 
"Тражили су да успоставимо дијалог с Приштином и да се на основу тог дијалога решавају проблеми. Знао сам да не можемо никуда да мрднемо ако тај дијалог не отпочнемо како треба. Не на нивоу оних иза којих се крију председник државе или председник Владе, него на нивоу оних који су председник државе и председник Владе", објаснио је председник.
 
"Ми смо оно што смо наследили као тешке резултате лоших преговора спровели до мере до које је то достојанство налагало", рекао је Николић и нагласио да је Устав предвидео суштинску аутономију за Космет.
 
Говорећи о односима с Москвом, Николић је истакао да је Русија Србији род у вери, језику, обичајима, пореклу. "Русија нас разуме и тек са Русијом очекујемо велике пројекте. Нисам учествовао у енергетском споразуму који је потписан, када је требало да Борис Тадић и Коштуница победе Томислава Николића, али ја сада тражим од Владе да га спроведе потупно", каже председник.
 
Томислав Николић је рекао да очекује да ће изградња српског дела гасовода "Јужни ток" почети у децембру и да би то био добар повод да председник Русије Владимир Путин дође у Србију. Николић подсећа и да Русија има базу за хитне интервенције у Нишу, која сваког лета, каже, спасава огромну имовину од пожара.
 
"Русија је у Савету безбедности члан који никада неће признати независност Косова и Метохије. То је наш гарант. Ми са САД имамо изванредне односе, али да се САД пита, сутра би независност била проглашена, ја и о томе морам да водим рачуна", каже Николић.
 
Реконструкција Владе oправдана
 
Председник сматра и да је реконструкција Владе била оправдана, а да је сада време да се покаже колико су нови људи спремни и способни. "Ради се о талентованим, високообразованим људима, који су на одређеним пословима провели време. Сада остаје да видимо да ли се то уклапа у наш миље и да ли схватају какве проблеме морају да решавају", рекао је председник.
 
Министар финансија Лазар Крстић делује као човек који познаје посао и који је ушао у срж нашег проблема, рекао је Николић. "Још је остало да видимо како ћемо то решити, осим штедњом. Њом можемо да научимо себе да не једемо, али шта после тога? Морамо да покријемо минус тако што ћемо стварати нови производ, а не само да повећамо порез на оно што се врти по радњама", каже председник.
 
За министра привреде је запошљавање велики посао, рекао је Николић и истакао да се сада зна да министри који не обаве посао - одлазе. "Није довољно да само Александар Вучић ради и није довољно да само то што он ради буде успешно, сви морају да буду успешни", рекао је Николић.
 
Председник је рекао и да на ситуацију у Србији гледа са оптимизмом зато што види шта ће се десити за пет-шест месеци, годину дана, и истиче да то може бити само позитивно.
 
Слога у Српској напредној странци
 
Српска напредна странка тек ће расти, рекао је Николић и поновио да му је срце у тој странци. "Ја не чиним ништа са државне функције да повећам успехе СНС-а, али нека нико не очекује да се не радујем томе што СНС иде све даље", каже Николић.
 
Председник Николић каже да је његовог старијег сина Радомира, који је председник Извршног одбора СНС-а, један новинар питао да ли у СНС-у има сукоба између кадрова Томислава Николића и Александра Вучића. "Он је најбоље одговорио: 'Добро је да сам ја ту, Томиславу Николићу сам син, Александру Вучићу сам председник ИО'", испричао је Николић.
 
Председник сматра да Владимир Цвијан није требало јавно да изнесе незадовољство с којим странку није упознао. "Свако у СНС-у све може да каже, јер тамо је схватање исто као када сам ја тамо био. Имам два биолошка сина и једног политичког - Александра Вучића. Док сам ја жив сукоба никада неће бити", истакао је Николић.
 
Томислав Николић је рекао да је идеја двопартизма била идеја коју је излагао тадашњем председнику Борису Тадићу. "То је идеја да се две партије смењују на власти, да народ зна да, када једну идеју неће, другу хоће", рекао је Николић.
 
Говорећи о стању у Војводини, Николић је нагласио да Пајтић треба да схвати да више нема легитимитет. "Ако идете с краја на крај Војводине и видите да та странка која одлучује о животу сваког појединца заузима треће место, онда он мора да размисли шта ће му народ рећи када оде с власти", каже Николић.
 
Нерешена питања о косовским изборима
 
Искрено сам убеђен у то да после избора можемо да обезбедимо бољи живот за српску заједницу на Космету, тако што смо створили листу за коју се зна да је Влада Србије подржава, рекао је Николић.
 
"Упали смо у постојећи приштински закон. Према тим законима, право на чланове бирачких одбора имају само парламентарне странке. Како ће наша листа имати члана бирачког одбора, или члана ЦИК-а, када није парламентарна. Не може Тачи да каже: Нека то реши ЦИК", каже Николић.
 
Ово је тешко време у којем сам уверен да радимо добро, каже председник, али и напомиње да списак бирача још немамо. "Није било добре кампање да се, као бирачи, Срби који живе изван Космета упишу у списак. Пријавило се 40.000 Срба. Како да убедим Ештонову да их има 200.000 када се само 40.000 пријавило", каже Николић.
 
Председник каже и да администрација неће прихватити све пријављене, што, каже, доводи у питање и његов став према изборима. "Не могу да сарађујем ако Албанци хоће да нас преваре. Албанци греше што воде политику коју је некада водио Милошевић, а и Тадић, политику с два лица", рекао је председник.
 
Николић истиче и да је на рад свог сина у фудбалу веома поносан. "Нећете наћи човека који ће лошу реч о њему рећи. Није задовољан стањем и размишља да све то остави јер има много лошег у нашем спорту. Морао сам да му честитам када је два дана после ослобађајуће пресуде хрватским генералима победио у Хрватској", рекао је Николић.
 
"Млађе фудбалске селекције данас имају успеха, а то значи да ће и А селекције имати успеха. Наши спортисти су наш драгуљ", закључио је Николић.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).