un.jpg

Вести

27.09.2015. - 09:16

Србија je увећала свој углед у свету и поносан сам због тога

Председник Србије Томислав Николић рекао је у интервјуу за РТС да је Србија својим поступањима током мигрантске кризе убрзала раст свог угледа у свету и истиче да је поносан због тога

Цео свет је, у вези са мигрантском кризом, улогу Србије схватио као нешто што се до сада није дешавало, рекао је председник Србије Томислав Николић у интервјуу за РТС у Њујорку где учествује на 70-ом заседању Генералне скупштине Уједињених нација.
"Србија је убрзала раст свог угледа у свету и поносан сам због тога", поручио је Николић.
Говорећи о одрживом развоју, Србија, каже, подржава сваку идеју, сваку акцију УН која би помогла да се, ако не искорени сиромаштво, а оно барем преполови.
Потребно је, истиче, и да се дефинише шта су циљеви УН, која је, сматра, једина међународна организација у коју сви имамо поверење. Напомиње да је потребно дефинисати те циљеве не само до 2030, него уопште.
"Много се тога променило и ништа не личи на 1945. и дан када су основане као последица Другог светског рата, као завет да рата више не буде", рекао је Николић.
Председник наглашава да је јуче имао занимљив разговор, на коме је говорио председник Јужноафричке Републике Џејкоб Зума који је питао "да ли смо успели у томе".
"Надам се да ће посебно највеће светске силе видети да одрживи развој није намењен само онима који су се већ развили", указао је Николић.
Говорећи о томе да нам је потребна реформа УН изменила се и геополитичка слика света, каже председник и додаје да многе државе данас очекују да буду, с правом, сталне чланице Савета безбедности или да се њихов глас вреднује – неке траже пријем и већ истичу своју заставу испред зграде УН.
Николић сматра да би одрживи развој био у томе да велике силе не доминирају, већ да свако има своје право, заштиту, али и обавезе.
"Занимљиво је да се то догађа на јубилеј УН, и мислим да, судећи по контактима које сам имао синоћ, мислим да су представници многих земаља спремни да о томе говоре без увијања и да се запитају је ли функција УН остварена у мери у којој је била замишљена и да ли су те промене донеле неопходну стабилност и ослонац малим државама – сигурност да им се никад неће десити да их неко велики прегази јер има неку другу идеју", рекао је Николић.
Председник Србије присуствоваће пријему преседника САД Барака Обаме, али и немачке канцеларке Ангеле Меркел.
"То је у ствари, уз говор који сваки председник одржи, прави циљ и сврха ових окупљања, да се на једном месту у неколико дана сретне што више људи и да то замени бројне посете. Биће врло занимљиви разговори са председницима Кине, Русије и САД јер увек извучем поуку, видим шта нас чека, да се припремимо", рекао је председник.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).