5_-_copy.jpg

Вести

29.01.2018. - 13:29

Сусрет председника Републике Србије Александра Вучића, председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем у Истанбулу разговарао о инфраструктурним пројектима који би допринели економском развоју Србије и БиХ.

Када је реч о мосту Братунац - Љубовија, председник Вучић је рекао да је српска страна завршила мост и приступне саобраћајнице, али да нема прелаза са стране БиХ и "као да смо џабе градили тај мост", рекао је председник Вучић те истакао да је Изетбеговић данас са његове стране интервенисао и рекао да ће све учинити да се ту отвори гранични прелаз, да људи не губе по 300 километара.
 
Тиме ће се, подвукао је председник, драстично подстаћи могућност предузетништва и економског развоја западне Србије - Љубовије, Малог Зворника, Осечине и свих околних општина, као и источног дела и Републике Српске и БиХ.
 
"То је за нас од великог значаја", подвукао је председник Вучић у изјави новинарима након разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.
„Било је речи и о аутопутевима“, рекао је председник Вучић и подсетио да је „парламент БиХ донео одлуку да они граде пут преко Тузле до Брчког и Бијељине, а да нама остаје да направимо 21 километар око Кузмина, што за Србију није проблем и на шта смо пристали одмах“.
 
"Оно на чему сам инсистирао и што желим да верујем је да, на трилатералном састанку када га будемо имали у јуну, јулу или августу, то може да буде и потписано - да пробамо да направимо један цео појас. Јер и у комунустичко време најслабије су биле повезане Србија и БиХ, као да је то неко желео да се тако одиграва", констатовао је председник Вучић.
 
„То сада, хоћемо да променимо - хоћемо да имамо из Бијељине аутопут до Београда, који би нас касније спајао и са Добојем и са Бањалуком, као и аутопут Чачак-Пожега-Котроман-Вишеград-Сарајево. Ту бисте имали од Пожеге до Сарајева свега 167 километара. Дакле, уколико бисмо имали аутопут свуда, то би било око два и по сата вожње Београд-Сарајево тим путем", навео је председник Србије. „То би много значило за привреду, као и за Бошњаке у Сарајеву, за Бошњаке који живе у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, али би много значило и за Србе из Фоче, Гацког, Билеће, Невесиња, Љубиња, Берковића, Требиња, Вишеграда, Сокоца, Пала...
 
"То би буквално подигло тај део, али то би значило много и за Србе у Београду, јер би се повезали и са Сарајевом и са свим тим српским крајевима. Тако да мислим да смо ближе решењу", закључио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).