ban_4868.jpg

Вести

16.04.2014. - 12:32

Задатак jе да се рађамо и живимо, а не да ратуjемо

УЖИЦE - Председник Србиjе Tомислав Николић данас jе са прославе Дана Воjске Србиjе поручио да jе сада задатак да се рађамо и живимо а не да ратуjемо и умиремо, посебно "никад више више због туђих свађа".

"Хоће да нас увуку у страдања, а ми смо много страдали", упозорио jе Николић на централноj прослави у Ужицу поводом Дана ВС, 23. априла.
 
Oн jе навео да су се недавно огласили виновници разарања Србиjе 1999. године признањем да су без сагласности УН спречили, како су рекли, могуће страдање jедног народа и могући прогон цивила.
"Oправдање за бомбардовање jедне суверене земље, чланице УН и убиjање њене деце и уништавање богатства коjе су створили њени грађани нашле су у спречавању потенциjалног страдања. Боље да нису измишљали никакав разлог пошто га ниjе ни било - Или jе боље да признаjу да jе разлог стварање албанске државе на териториjи Србиjе", изjавио jе Николић.
 
Oценивши то као нецивилизациjски преседан "за вjеки вjеков" и нешто чега би се постидели и варварски народи из предхришћанског периода, Николић jе додао:
"Oправдано очекуjемо да Србиjа стане на ноге и уз накнаду штете начињене неправдом".
 
Председник Србиjе jе запитао и да ли међународни судови заиста постоjе само зато да би се опрала савест оних коjи чине неправду и додао "ком суду да се жалимо, а да буде непристрасан, обjективан и правичан".
 
Николић jе упозорио да и данас, по ко зна коjи пут велике и много наоружане државе показуjу да немаjу исто мишљење о начину на коjи се решаваjу проблеми у свету и додао "не питаjу нас када се посвађаjу и угрозе мир у целом свету - неће нас ништа питати и када се буду мирили".
"Хоће да нас увуку у страдања, а ми смо много страдали чак и од оних са коjима смо побеђивали у светским ратовима. 
Данас нам jе задатак да се рађамо и живимо а не да ратуjемо и умиремо и никада више због туђих свађа", казао jе председник Србиjе и поручио да jе слобода малих народа jача сила од великих и моћних.
 
Подсетивши да jе Србиjа у Другом светском рату била на страни победника, али да jе своj национални идентитет поново утопила у заjедницу "створену на компромису и опроштаjу неопростивог", Николић jе констатовао да смо као захвалност за то добили злочине, прогоне, увреде, тужбе.
"Победом у Великом рату Србиjа jе повећала своjу териториjу, али и броj спољашњих неприjатеља", навео jе председник и нагласио да jе наша земља наjздравиjе, наjсопособниjе и наjбоље људе губила у ратним деjствима, али и да jе српски воjник увек био поштован и од стране савезника али и неприjатеља.
 
Николић jе истакао да jе обележавање 100 година од Великог рата прилика да се сетимо jунаштва и страдања народа и воjске "без премца у нововековноj историjи", додаjући да се тактика и доктрина наших воjсковођа у том рату и данас изучаваjу на воjним школама широм света.
"У воjноj историjи модерне државе Србиjа никада ниjе водила осваjачке, већ одбрамбедне ратове. Увек jе била на победничкоj страни правде", рекао jе Николић.
 
Oд прошлогодишњег обележавања Дана воjске, подсетио jе Николцих, припадници Воjске Србиjе обављали су своjе мисиjе и задатке "са jасном визиjом развоjа и улогом у нашем друштву".
"Наши воjници су у овом периоду, као и увек у своjоj двовековноj модерноj историjи притекли у помоћ народу, не штедећи себе. Наши инжењери, пилоти, припадници оклопних jединица, медицинско особље, у краjње сложеним условима, спасавали су и евакуисали промрзле, животно угрожене путнике из заробљених колона у Воjводини", навео jе Николић и додао да воjска ниjе стала док последњи човек ниjе био безбедан и сигуран.
 
Подсетио jе и да су припадници Воjске Србиjе помагали Ужичанима када jе град остао без пиjеће воде, али и да jе у воjску поново враћена верска служба, коjа обезбеђуjе уставом загарантовану слободу вероисповести, те да то значи да jе у њоj jош више подигнут морал, а да jе истовремено поjачана оперативна способност воjних jединица.
 
Поменуо jе и да jе Воjска Србиjе веома активна у мултинационалним операциjама Уjедињених нациjа и Eвропске униjе и истакао да Србиjа учешћем у мировним мисиjама помаже становницима у оним деловима света где су људски животи угрожени.
"Част ми jе што jе данас углед наше воjске на изузетном нивоу и што се толико високо вреднуjе чему jе доказ и то да jе у последње две године врло значаjно повећано присуство ВС у међународним мировним операциjама", указао jе Николић.
 
 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).