media-share-0-02-05-887f614f5f459c97699909a20250b4c11cba83b36bc859c6ea3ea4be06cc0bb9-17e07e38-deec-44bc-918d-6b3ff1547e2d.jpg

Вести

21.02.2017. - 22:15

Заједнички рад са Александром Вучићем на обнављању Србије

Председник Србије Томислав Николић рекао је за РТС да поштује одлуку органа СНС-а о кандидатури Александра Вучића за председника Србије. Све док СНС није донео одлуку, ја сам предлагао да се договарамо, али када је одлука донета, схватио сам да бих многе људе навео да кажу нешто лоше о мени и да могу да потпуно преокренем ситуацију у корист људи за које не бих желео да буду на челу Србије и у које немам поверења, рекао је председник Николић.

Томислав Николић је у емисији "Упитник" рекао да је СНС организацијa чијим се делом сматра – да је поносан на њу и да је свим пријатељима саветовао да се понашају страначки, док је трајала прича о кандидатури.

"Имао сам пред собом став да СНС подржава Вучића за председника и тај став поштујем", рекао је Николић.

Додао је да воли Србију и СНС, барем исто колико и они који су гласали на органима СНС-а да Вучић буде кандидат за председника.

"Мој избор је био лак, а било је занимљиво и мучно посматрати како се појединци, одмах након што је неко лансирао вест да бих могао да се кандидујем, сврставају на различите стране. Неки моји пријатељи се одједном претварају у људе који би Србију да заштите од мене", рекао је Николић.

Председник је објаснио да је схватио да не би ваљало за Србију да таква ситуација траје дуго и да је зато јуче постигнут договор.

Додао је да је Србија већа и од њега и од Вучића и да јој обојица желе добро. Навео је да се са Вучићем договорио да наставе заједнички рад на обнављању Србије и на реформама, без обзира на то ко је на којој функцији.

"Схватио сам да је време да поново заједно изађемо пред Србију. Јуче смо договорили да заједнички рад на подизању Србије са колена наставимо", рекао је Николић.

Истакао је да он и Вучић нису говорили о функцијама.

"Александар и ја нисмо коалициони партнери, мислим да само коалициони партнери разговарају о функцијама, али када смо нас двојица, који смо једна идеја у два човека, шта ће нам расподела фунцкија? Нисмо ми створили коалицију јуче", навео је Николић.

"Унеско, срж наше данашње борбе"

Николић је рекао да је то што Косово није примљено у Унеско тешко извојевана победа, али изванредна. Додао је да су сарађивали Влада и председник, свако у свом домену, и да је вођена одлучна акција.

Поручује да је мало недостајало да Косово буде примљено, због огромног притиска који су отворено вршили ЕУ, Турска, Катар, Емирати, Саудијска Арабија...

Нагласио је да није само Црна Гора та која треба да се убеђује, подсећајући да је и Грчка изашла из сале када је било гласање, као и да су то учинили Иран, Алжир, Египат.

"Постојала је могућност да Косово уђе у Унеско; то би био крај разговора. О чему после да разговарамо кад смо толико доказа пружили?", упитао је Николић.

Каже да је тада предложио да се одвоји баштина. Да хришћанска буде српска и да Србија брине о томе, а исламска да припадне привременим институцијама у Приштини. Истовремено је оценио да је СПЦ требало да буде укључена у дијалог.

Николић истиче да Србија не може да се сагласи са тим да Косово буде примљено у организацију по правилима Унеска.

Подсећа да су гласови који су омогућили победу Србије дошли од земаља као што су Јапан, Јужна Кореја, Пољска... "То су ти гласови за победу, мора да се разговара опет са пријатељима", навео је Николић.

"Нама је Унеско много битан, то је срж наше данашње борбе", поручио је председник.

Додао је да је поносан на странку која има двојицу кандидата који би могли да победе.

"Ја сам био убеђен да ћу победити на председничким изборима, и поносан сам на Српску напредну странку, која има двојицу кандидата који могу да победе. Александар Вучић је избор странке и то је нормално, ја пет година нисам на челу странке", рекао је Николић.

Потврдио је да је предложио две ствари – да га Вучић подржи за други мандат, или да он пружи подршку Вучићу, а да се врати на функцију председника странке, те да му Вучић додели мандат за састав владе.

Међутим, додао је да први предлог више не долази у обзир. Александар Вучић ће, истиче, имати његову подршку а "о другом, трећем, четвртом" ће се разговарати.

"Једино је извесно да ће Вучић бити председник", рекао је Николић.

Нагласио је да жели да настави да помаже Вучићу, као новом председнику Србије, а да ће о томе шта то подразумева разговарати касније.

"Имам амбиције да, ако будем здрав као сада да наставим да помажем новом председнику да водимо заједно Србију као сада. Шта то подразумева о томе ћемо разговарати. Сада је било важно да спречимо оно до чега је могло да дође, а то је да поделимо гласове, и препустимо некоме трећем да води Србију који ни не зна шта је Србија", објаснио је Николић.

Председник је рекао и да је постојао и да постоји и сада договор са Вучићем да ће радити заједно, а да се до сада нису изјашњавали, док су медији исконструисале своје приче, као она да ће бити премијер, иако то, како је додао, није ни рекао.

Упитан да ли мисли да је реално да поново буде на челу странке која је једногласно предложила Вучића за председничког кандидата, Николић је рекао да се није ни постављало питање да ли ће они бити лојални Вучићу или њему.

"Нисам правио никакав раздор" 

"Ја ниједног часа нисам правио никакав раздор. Зашто би мени сметали људи на функцијама у странци, нисам ја у сукобу са идејама које је Александар Вучић спроводио", истакао је Николић.

Како каже, до скупштине се није ни дошло, нити постоји кандидат за председника странке, нити је он рекао да ће се кандидовати.

Уз констатацију да је демократија "болан процес", навео је да је функцију председника Србије обављао демократски и да је то схватио као императив да напусти странку.

"Ја сам први председник који је потпуно демократски обављао ту функцију", рекао је Николић и додао да је раније изјавио да ће се вратити ако буде требао странци.

Истакао је да он и Вучић нису постављали никакве ултиматуме један другоме, зато што су пријатељи и зато што треба да наставе заједно. Такође је додао да се није мешао у рад странке и да у последњих пет година није звао посланике у Народној скупштини, односно да је можда са двојицом посланика имао пријатељске разговоре.

"Морам да признам да можда три четвртине посланика ни не познајем лично. Нисам се мешао у рад странке, нити позивао на оснивање посланичке групе. Не би ни било у реду, јер нисам учествовао на изборима, а СНС је изашао са својом листом на изборе", образложио је.

Николић је навео и да се не ослања на подршку медија и да је увек, како каже, био "стављан у страну".

"Не очекујем да ме неко фаворизује, да велича оно што сам урадио – то нисам очекивао, али сам очекивао да ће Србија бити медијски нормална земља", рекао је Николић.

"Не смета то мени, нисам ја млад човек да јурим каријеру, ја сам своју каријеру водио на највишем могућем нивоу – апсолутно сам", каже председник Србије.

"Схватио сам да треба обновити пријатељства"

Навео је да је остало још неколико великих послова које треба да обави у оквиру свог мандата, међу којима су и седница Савета безбедности о Косову, посета Кини, Русији, Америци.

Чуркину Орден првог степена

Председник Николић је рекао да је Србија за резолуцију о Сребреници имала безусловну подршку Русије и руског амбасадора у УН Виталија Чуркина.

Данас сам постхумно одликовао Чуркина Орденом првог степена, рекао је Николић и истакао да ће Чуркин остати упамћен као Рус који је ставио вето на резолуцију која се није тицала Русије.

"Док имамо такве пријатеље у међународним организацијама, ја не бринем да ће Савет безбедности признати независност Косова и Метохије или усвојити резолуцију против Србије", каже председник и додаје да такве пријатеље треба тражити.

"На функцији сам затекао ситуацију, најпре у односима са привременим институцијама из Приштине, да ми напуштамо сваку седницу било којег међународног органа на којој се налазе представници Косова, да сами себи пуцамо у ноге", рекао је Николић.

Објаснио је да је на његову иницијативу договорено да се институције више не напуштају, али да се инсистира на томе да представници такозваног Косова буду представљени како је договорено, као територија под управљањем Уједињених нација.

"Онда смо подигли разговоре на највиши ниво, пошто је дотада све решавано на цедуљицама. Онда сам схватио да треба обновити сва пријатељства која смо изгубили, и то различитим приступом", рекао је Николић, и као пример навео Покрет несврстаних, који пријатељство са Србијом и даље везује за Тита.

Такође је навео да са Кином нисмо имали довољно добре односе, а да је Русија желела да нас подржи, али није знала "шта ми то хоћемо". Додао је и да је Европска унија нешто што Србији треба.

"ЕУ је један облик организовања у којем ми треба, да не кажемо да морамо, али треба да будемо. Са ЕУ треба да се договарамо, да разговарамо, треба да утврдимо јесмо ли спремни за сва поглавља", рекао је Николић.

"Можда смо већ спремни за већи део поглавља, а видећемо шта то бива са Косовом и Метохијом", навео је председник републике.

О Космету и преговорима са ЕУ

Говорећи о Косову и Метохији, Николић је подсетио на то да је и пред европским комесаром Јоханесом Ханом рекао да, када је реч о преговорима са ЕУ, Србија неће одмаћи ако не склопи обавезујући суседски уговор са Косовом и Метохијом, што процењује као знак да се од Србије тражи признање КиМ. Указао је и на услов заједничке спољне и безбедносне политике пре него што су уследиле санкције Русији, у којима Србија није учествовала.

Како је рекао, многи су га у Србији демантовали, "али то је став са којим ће ускоро да нас суоче". Навео је да то није постао званичан став ЕУ, али да га најављују парламенти многих земаља чланица.

Према Николићевом мишљењу, најбоља припрема за то је да Србија отвори и затвори сва поглавља.

"Време ради своје, ми тренутно нисмо у најбољој позицији у односу на КиМ", рекао је Николић.

Додао је да је, после неколико година, двапут био на преговорима у Бриселу, и да је схватио да је атмосфера таква да се делегација Приштине налази под покровитељством ЕУ и да је њима много тога дозвољено. Како је рекао, наш преговарачки тим је у тим условима радио добро.

Када је реч о ситуацији са возом који је из Београда кренуо за Косовску Митровицу, Николић је рекао да је са Вучићем одлучио да тај воз не иде даље од Рашке, али да су косовске специјалне јединице већ стигле на административни прелаз на коме, према споразуму, нису смеле бити.

Како каже, то је знак да Срби немају праву заштиту и о томе треба разговарати са Кфором, Еулексом и Унмиком, јер је очигледно да се споразуми не поштују.

Николић подсећа да је Заједница српских општина идеја из његове прве платформе и да је она лако прошла, јер Албанци нису схватили дубину и значај ЗСО.

"А моја идеја је веома јасна. Оно што Србија препусти као надлежност Приштини, већину тога да Приштина препусти Заједници српских општина. Што тражи Приштина, да тражи и ЗСО, коју ће да формирају Срби", навео је Николић.

Како каже, Албанци би да се ЗСО никад не формира, али је то испит за ЕУ – да ли је у стању да спроведе оно што је договорено.

"Не могу да измишљам Устав ни да поштујем само одређене делове"

Коментаришући критике опозиције, Николић је навео: "Ми сада вадимо штету коју нам је тадашња опозиција нанела".

"Кад сиђеш с власти, тог часа кренеш да нападаш. То је манир данашње опозиције, због које смо изгубили драгоцено време", поручио је Николић и додао да до 2012. године није било споразума ни документа који би Србима гарантовао сигурност.

Како је рекао, имали смо погром Срба, паљење цркава и манастира, и упитао је зашто то тада нису спречили.

"Кад преузмете одговорност, онда морате да бринете о томе шта ће да се деси. Да ли ми је било лако да кажем да ћемо ангажовати војску да брани Србе ако почну да их убијају?", упитао је Николић.

Појаснио је да не мисли да би тамо ратовала елита. "Ја бих ратовао тамо, и још неко са мном, ако жели", поручио је.

Упитао је шта би Србија требало да ради.

"Иста та опозиција каже да смо издали КиМ, а кад бисмо пошли да бранимо народ, рекли би нам да тамо немамо шта да тражимо", рекао је Николић, додавши: "А шта ако неко крене у Пироту да убија људе?"

Додаје да само ради по Уставу и да он не може да измишља Устав, нити може да поштује само неке делове Устава.

"Проблеми у региону изазвани национализмом"

Упитан о ситуацији у региону, Николић је рекао да је задовољан односима са суседним земљама и оценио да су они одлични. На констатацију да се то не би могло рећи за односе са Хрватском, навео је да је то зато што "ми понекад одговоримо".

"То вам је та дилема коју сам ја решио ћутањем, а онда неко помисли да си слаб", рекао је Николић и додао да Србија не треба да ћути.

Истакао је да је као председник Републике Србије свима пружио руку.

"Са Словенијом смо успоставили добре односе и нисмо их кварили", рекао је Николић.

Подсетио је да је примио у званичну посету у Србији највише представнике и Хрватске и Босне и Херцеговине, али да никада није био позван у званичну посету тим државама.

"Имамо два проблема, један је у Загребу, један у Сарајеву, а оба су изазвана национализмом", рекао је Николић и навео да тамошњи политички представници заснивају свој углед на нациионализму и посебно на томе да ће "одбранити" Хрвате, односно Бошњаке од Срба.

Ми са Хрватском, додао је, немамо проблем и радо бисмо путовали у посете.

"Али они страхују шта ће им рећи ултранационалисти, то је оно што нас разликује, јер Србију не воде ултранационалисти већ људи који воле Србију", навео је председник.

Упитавши колико смо пута рекли да подржавамо БиХ проистеклу из Дејтонског споразума, Николић је истакао да не жели да иде у посету Сарајеву, где представник једног народа каже "он нама није драг гост".

"Дакле, ја сам био у РС и драге воље бих отишао у Сарајево – први пут је спречио Изетбеговић, други пут је спречио Изетбеговић", рекао је Николић.

Подсетио је и на напад на Александра Вучића у Поточарима, истичући да смо и то "склонили у страну".

"Учинићемо све да се ревизија одбаци"

Коментаришући најаву из БиХ о покретању ревизије пресуде против Србије у Хагу, Николић је упитао шта то значи сада, после 10 година.

"Каква ревизија? Зар ће те судије сада донети другачију пресуду?", запитао је Николић, поставивши и питање како ће се српски народ у БиХ осећати "када види да један народ, преко свог представника, покреће против њега ревизију, да осуди матицу да је починила геноцид".

"Став Београда је да тај потез доводи у питање искрену жељу Изетбеговића да са милион и 200.000 Срба у БиХ живи лепо, мирно, комшијски", каже Николић.

Сматра да је реч о унутрашњој потреби Бакира Изетбеговића, због које не би смео да међусобно супротставља народе који живе на тој територији.

"Београд може само да да подршку БиХ, и српском народу у БиХ, и српском ентитету у БиХ, и Београд не може да каже да није заинтересован. Учинићемо све што је могуће и дужни смо да дамо сву правну помоћ да се све то одбаци. Не знам како је Изетбеговић нашао уточиште да баш он покреће ревизију, када зна да је чак и један део његовог ентитета против тога", рекао је Николић.

Што се тиче посете Сарајеву, додао је: "Ако нисам добродошао, нећу ни да идем".

Председник Србије је навео и да се Македонија "огрешила о нас", али да са њима имамо добре односе, које морамо да сачувамо.

"Нама треба Македонија, они су у великом хаосу, много ми је жао, не знам да ли ће икада формирати владу", рекао је Николић.

Навео је да су се он и македонски председник Ђорђе Иванов у Бриселу "у пријатељском разговору посвађали око табли" на ауто-путу.

"Ја сам рекао, знате, Грци су радили тај пут и ставили су ту таблу да би људи из ЕУ знали где су дошли. Написали су како вас цела ЕУ зове, и сви осим Србије", препричао је председник.

Истиче да није реч о контрапоступку за њихово признавање једнострано проглашене независности Косова.

"Контрапротест би био да ми променимо одлуку о имену које смо признали", рекао је Николић и додао да Србија тако нешто неће чинити.

"Чекам да се скине љага са Фондације 'Драгица Николић'"

Упитан о сумњама у вези са радом Фондације "Драгица Николић", Николић је рекао да је та фондација пре два месеца доставила списак свих донатора Агенцији за борбу против корупције, која јој је, како је истакао, упутила "јако безобразно писмо".

Како је објаснио, у њему је наведено да се сумња да донатори имају привилегије приликом добијања послова са државом, на шта је фондација упитала да ли се то сумња на председника државе, чија је супруга оснивач, или на председника Владе, која спроводи јавне конкурсе.

Николић је истакао да је достављен списак за свих 10 милиона евра које је Фондација унела у Србију и да чека да се "коначно скине љага" са ње.

"Свака шуша може да напише да је фондација корумпирана, иако је то један огроман посао и труд, и иако не видим да ћемо то моћи јако дуго да издржимо", рекао је Николић и навео да је огроман допринос фондације и породилиштима и људима који су оштећени у поплавама.

Истакао је да је циљ фондације – да нас буде више – важнији од свега, а да фондација предаје завршне рачуне под потпуном контролом свих државних органа.

Драгица је ризиковала своју слободу, и као мајка, као бака, физичку слободу, коју би изгубила да смо урадили нешто криминално, а ја сам уложио углед председника републике, тврди Николић.

Упитан зашто он говори о приватном фонду своје супруге или о нелегалним викедницама својих синова на Савском насипу, Николић је навео да њега нападају, али и упитао зашто да не говори о томе.

"Када је Александар Вучић спроводио тешке мере, као што сам рекао 'носим судбину владе', тако (поступам) и са својом породицом. Шта ћу да кажем, 'питајте моју жену'? Не, хоћу да кажем да учествујем у свему томе", рекао је Николић.

Нагласио је да писмо Агенције није било оправдано, а да је фондација, иако није дужна, доставила списак. Такође је упитао зашто се толико дуго одуговлачи са тим.

"Каква је то агенција која не може да објави да ли су ти донатори доживели било какву бенефицију у Србији", рекао је Николић.

Објаснио је да је у Србији обичај да онај који је на власти остави нешто, а да фондација његове супруге нема никакав приход из буџета.

"Није то стечена имовина, то је имовина за Србију. Није ушла у моју касу, већ је директно из иностранства, под контролом државе отишла народу Србије. Па ја сам поносан на то", нагласио је председник.

"Кад странка има идеју, или си њен члан или више ниси ту"

Коментаришући то што је његов син Радомир подржао Александра Вучића као кандидата за председника Србије, Николић је рекао да и он подржава Вучића.

"Радомир је свој човек. Има 41 годину, ради тежак посао. Градоначелник је Крагујевца, који је у дуговима, који износе 100 милиона евра. Има свој мозак и своју главу", навео је Николић и истакао да су сви његови пријатељи, док се причало о кандидатурама, добили савет од њега да се понашају страначки.

Истакао је да је странка извор власти и да су без странке сви само појединци.

"У странци устанеш и бориш се за идеју. Кад странка има идеју, или си њен члан, или више ниси ту", каже Николић и додаје да и он мисли да поново буде уважени члан СНС-а.

На питање где види себе у наредних пет година, Николић каже да би себе волео да види живог, здравог и способног да ради.

"Ако све буде како треба, мислим да би то било право време да се полако склоним и да довршим неке послове по којима бих такође остао упамћен", рекао је Николић.

Сматра да је часно привео мандат крају и додаје да се нада и једној радосној вести за Србију из Кине, на крају мандата.

"Не памтим да је неко био оволико оспораван у земљи, а толико цењен у свету", навео је Николић, и истакао да је миран и спокојан, јер је све радио како треба.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).