05.03.2019

Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо, која му је уручила писмо председника Си Ђинпинга, у коме се каже:

„Поштовани господине председниче, 

Поводом Вашег рођендана, дозволите да Вам упутим срдачне честитке и најлепше жеље. 

Односи Кине и Србије имају јак тренд развоја. У току је активна реализација важних договора, које смо постигли на састанку у Пекингу у септембру прошле године. Сарадња наших двеју земаља се продубљује и конкретизује у различим областима. Придајем велику пажњу односима између Кине и Србије и спреман сам да са Вама уложим напоре за промовисање Свеобухватног партнерства Кине и Србије, како би постигли још јачи напредак у циљу веће добробити двеју земаља и двају народа. 

Желим Вам добро здравље и пуно успеха“, наводи се у честитки председника Си Ђинпинга. 

Председник Вучић је амбасадорки Чен рекао да се темељно припрема за учешће на Другом форуму лидера за међународну сарадњу Појас и пут, са жељом да и следећа његова посета Кини буде успешна као и претходне. Он је истакао да Србија потпуно верује у челично пријатељство са Кином. „Иако је Србија мала по простору који заузима и по броју становника, она је велики пријатељ и поуздан партнер Кине“, нагласио је председник Вучић. Он је рекао да се Србија искрено радује успесима Кине на унутрашњем и међународном плану, јер то доноси већи напредак целом свету, као и више правде у светском поретку. 

Амбасадорка Чен је рекла да и Кина придаје велики значај стратешком партнерству са Србијом и да је за Кину пријатељство са Србијом дугорочно. Она је истакла да ће предстојећа посета председника Вучића Пекингу бити још једна прилика да са највишим кинеским руководством размени мишљења о билатералним и глобалним питањима. 

Двоје саговорника су размотрили и напредак заједничких пројеката двеју земаља. Амбасадорка Чен је истакла да Индустријски парк Београд представља највећи потенцијал за сарадњу Србије и Кине у области информационих технологија и вештачке интелигенције. 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 

Београд,

5. март 2019. године