06.03.2019

Састанак са гeнeрaлним дирeктoром Гeнeрaлнoг дирeктoрaтa Eврoпскe кoмисиjе зa сусeдску пoлитику и прeгoвoрe o прoширeњу

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са гeнeрaлним дирeктoром Гeнeрaлнoг дирeктoрaтa Eврoпскe кoмисиjе зa сусeдску пoлитику и прeгoвoрe o прoширeњу Кристиjaном Дaниjeлсoном, са којим је разговарао о европским интеграцијама Србије, проблемима у дијалогу са Приштином и регионалној сарадњи.

 

Председник Вучић је истакао да се Србија залаже за наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином, који је могућ тек након што Приштина повуче таксе које је увела на робу из централне Србије, које представљају грубо кршење међународног права и ЦЕФТА споразума. Он је нагласио да је велики проблем што дијалога нема и поздравио залагање представника ЕУ да Приштина повуче таксе. 

Председник Вучић је рекао да пуноправно чланство у ЕУ представља апсолутни спољнополитички приоритет Републике Србије и нагласио опредељеност Србије да настави спровођење бројних политичких и економских реформи, регионалну сарадњу, као и нормализацију односа са Приштином. „Србија се залаже за мир и стабилност у региону, те се регионална сарадња, јачање односа са суседима и наставак политике помирења налазе на листи наших спољнополитичких приоритета“, истакао је председник Вучић. 

Генeрални директор Кристиjaн Дaниjeлсoн поздравио је економске реформе, као и напоре Владе Србије и председника Вучића на изради Медијске стратегије. Он је нагласио да су из Европске уније упућене јасне поруке Приштини о неопходности повлачења одлуке о таксама и да је за Србију од кључног значаја наставак дијалога између Београда и Приштине. Данијелсон је, такође, истакао да Србија има врло добре резултате у фискалној консолидацији, али да мора и даље да ради на реформама и смањењу сиве економије, а пре свега на владавини права и бољем функционисању демократских институција. 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 

Београд,

6. март 2019. године