24.03.2019

Састанак са руководиоцем Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу (Россотрудничество)

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са руководиоцем Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу (Россотрудничество) Елеонором Митрофановом, са којом је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и о културној, научној и образовној сарадњи.

 

Председник Вучић је још једном нагласио да је посета председника Владимира Путина у јануару ове године била један од најзначајнијих догађаја за односе Србије и Русије, као и да су њени резултати далекосежни, како на политичком, тако и на економском нивоу.  

„Изузетно смо захвални на посвећености руских партнера у спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања Храма Светог Саве у Београду“, рекао је председник Вучић и нагласио да је за уређење Храма Република Србија у петак, 22. марта ове године, уплатила додатну помоћ у износу од десет милиона евра, као што је то учинила и 2018. године. 

Руководилац Федералне агенције Елеонора Митрофанова истакла je да су духовне везе два народа основ за развој односа на свим нивоима и поздравила договор о потписивању Програма сарадње у области културе, образовања, науке, спорта и омладинске политике између влада Републике Србије и Руске Федерације за период 2019-2021, које је планирано за април ове године. 

Председник Вучић је изразио наду да ће координација са руском страном бити још чвршћа и још једном захвалио на безрезервној подршци Руске Федерације поводом намера тзв. Косова да постане члан појединих међународних организација. Он је посебно истакао захвалност Елеонори Митрофановој на њеном ангажовању и великом доприносу као амбасадор Руске Федерације у Унеско, када је спречено чланство самопроглашене државе Косово у овој међународној организацији. 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 

Београд,

24. март 2019. године