18.01.2018

Састанак са европском комесарком за регионалну политику

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас у Београду са европском комесарком за регионалну политику Корином Крету са којом је разговарао о европском путу Србије.

Председник Вучић је истакао да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, као и да је Србија активан партнер Европске уније.

Европска комесарка изразила је саучешће поводом убиства председника Грађанске иницијативе Оливера Ивановића. Она је истакла да Европска комисија најоштрије осуђује тај злочин, да се нада да ће власти на КиМ споровести истрагу и кривце изручити правди, додајући да је најважније да обе стране остану мирне и да ситуација буде стабилна. Крету је поздравила посвећеност Србије наставку дијалога са Приштином.

Европска комесарка честитала је Србији на тешком послу у процесу европских интеграција и изразила наду да ће, после најаве председника Европске комисије Жана Клода Јункера о могућем року за приступ, Србија искористити тај тренутак.

„Србија је већ веома активан и драгоцен партнер у сарадњи, посебно у области Дунавске и Јадранско-јонске макро регионалне стратегије“, нагласила је Крету и честитала на доброј прекограничној сарадњи Србије са Мађарском, Румунијом, Хрватском и Бугарском.

Двоје саговорника разговарали су и о важности пројеката у области образовања, као и о ИПА и ЦБЦ фондовима кроз које би се то могло финансирати.

Београд,
18. јануар 2018.