19.10.2017

Састанак са министарком за европске послове Баварске Беате Мерк

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министарком за европске послове Баварске Беате Мерк са којом је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и европским интеграцијама Србије.

Председник Вучић је истакао да је један од главних интереса Републике Србије да билатерални односи са Немачком буду што је могуће бољи, имајући у виду значај и утицај Немачке у оквирима европске и светске политике, а на квалитет тих односа утиче и све боља економска сарадња са немачким савезним покрајинама Баварска, Баден Виртемберг, Хесен и Северна Рајна Вестфалија.

Он је нагласио да се очекују додатна улагања немачких компанија у Србију, као и да су немачки инвеститори сигурни и поуздани и да су као такви добродошли на српском тржишту.

Двоје саговорника разговарали су и о дуалном образовању и дигитализацији, који су приоритети српског школског система и немачкој помоћи у тој области.

Председник Вучић захвалио је на подршци Баварске европском путу Србије, нагласивши да су евроинтеграције перманентни процес који мења српско друштво и који је од кључног значаја за развој наше земље.

"Хвала на бризи за Србију и честим доласцима немачких званичника. То показује да је Немачкој стало до Србије", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је Немачка и главни иницијатор Берлинског процеса, који има за циљ ревитализацију сарадње унутар региона Западног Балкана, као и сарадње између земаља Западног Балкана и чланица ЕУ. Осим политичког значаја самог процеса, акценат је на побољшању регионалне сарадње у области инфраструктурног и економког развоја.

Током састанка разговарало се и о ситуацији у региону, за коју је констатовано да није једноставна, али да постоји нада да ће лидери земаља Западног Балкана радити на очувању мира и стабилности, и економског напретка региона.

Беате Мерк је истакла да је Србија земља која, укупно гледано, иде у правом смеру, а пре свега у економском смислу.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Београд, 19. октобар 2017. године