10.10.2017

Састанак са министрима спољних послова Краљевине Шведске и Републике Финске

Председник Републике Србије примио је данас министре спољних послова Краљевине Шведске и Републике Финске Маргот Валстром и Тима Соинија, са којима је разговарао о билатералној и регионалној сарадњи, као и о европским интеграцијама.

Председник Вучић је констатовао да Србија има добре политичке односе са обе земље, што ствара добру основу за повећање економске сарадње, посебно за пораст инвестиција из Шведске и Финске, наводећи пример недавног отварања робне куће ИКЕА у Београду.

Српски председник је са шефовима шведске и финске дипломатије разговарао и о ситуацији на Западном Балкану, наводећи да је Србија опредељена да даје пун допринос регионалној стабилности. Он је рекао да се нада успостављању регионалне економске зоне, која би била један од услова економског напретка свих западнобалканских народа.

Министри Валстром и Соини су истакли да су Шведска и Финска прави пример добре сарадње, од практичних ствари за свакодневни живот становника њихових земаља до дубоког политичког разумевања. Они су изразили наду да ће доћи до повећања шведских и финских инвестиција, јер Србија остварује добре економске резултате и показује неопходну стабилност.

Председник Вучић захвалио је министрима Валстром и Соинију на подршци Шведске и Финске европском путу Србије.

Београд, 10. октобар 2017. године