10.03.2019

Састанак са Његовом светости патријархом српским г. Иринејом и члановима Светог архијеријског Синода Српске православне цркве

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састали су се данас са Његовом светости патријархом српским г. Иринејом и члановима Светог архијеријског Синода Српске православне цркве.

Председник Вучић је, након састанка, рекао да је државни врх информисао патријарха Иринеја и чланове Синода о опасности коју носи косовска платформа за преговоре са Београдом.

„Донели смо текст платформе коју су косовски Албанци усвојили за потребе прекида дијалога са Београдом и упознали их о свим акцијама Приштине и ономе што су чинили – од неспровођења Бриселског споразума, увођења такси на српску робу, до ове платформе, која је показатељ колико неки људи желе изазивање кризе, а не решавање проблема", објаснио је председник Вучић.

"Образложили смо патријарху српском и рекли колико то опасности носи са собом и колико је тешка ситуација у којој се Србија данас налази", изјавио је председник Вучић и додао да су неки, рачунајући на убрзани економски раст и на то колико је Србија жељна даљег напретка, мислили да је Србија спремна да заборави на свој народ и државу.

"Ти људи су грдно погрешили. Ми ћемо у тешким околностима наставити убрзано да развијамо Србију, али ни свој народ на Косову и Метохији ни нашу државу Србију ниједног тренутка нећемо оставити на цедилу", истакао је председник Вучић и нагласио да је разочаран, јер међународна заједница није реаговала како би спречила доношење ове платформе.

Председник Вучић је захвалио патријарху српском и архијерејима што су саслушали државне званичнике и најавио да ће цркву обавештавати и о будућим потезима, али и да ће држава увек бити спремна да саслуша ставове Српске православне цркве.

Његова светост патријарх српски г. Иринеј рекао је да је стање на Косову и Метохији из дана у дан све теже и компликованије, али да је добро да су црква и државни врх на истој страни.

"Битно је да имамо исто мишљење о проблему и о томе како да реагујемо у оваквим приликама", истакао је српски патријарх.

Београд, 10. март 2019. године