07.03.2018

Састанак са потпредседником Владе и министром спољних послова Грузије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Владе и министром спољних послова Грузије Михеилом Џанелидзеом са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и ситуацији у региону.

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

Председник Вучић је рекао да су односи двеју земаља добри и традиционално пријатељски, али у економском смислу недовољно развијени. Он је захвалио Грузији на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије и истакао да две земље деле заједничке вредности и принципијелно заступају позиције поштовања суверенитета и територијалног интегритета међународно признатих земаља.

Председник Вучић је навео да је непходно радити на јачању привредне сарадње и повећању робне размене, подсетивши да су потписивањем Споразума о трговинско-економској сарадњи 2017. године отворене бројне могућности за даље унапређење сарадње.

Он је нагласио да Србија подржава иницијативу грузијске стране за проширење и јачање економских веза кроз укључивање у међународне пројекте у области енергетике и саобраћаја. Споразум о укидању виза, који ће бити потписан током ове посете грузијске делегације, допринеће стварању повољнијих услова за привлачење страних инвестиција, унапређење економске сарадње и развој туризма.

Потпредседник и министар Џанелидзе захвалио је на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Грузије и нагласио да је Грузија заинтересована како за јачање политичког дијалога на највишем нивоу, тако и за унапређење економске сарадње, нарочито у међународним пројектима које иницира Кина. Он је изразио интерес грузијске стране за успостављање директне линије Београд-Тбилиси, у циљу подстицања туристичке размене.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 07. март 2018. године