21.11.2017

Састанак са премијером Републике Македоније Зораном Заевим

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Републике Македоније Зораном Заевим, са којим је разговарао о развоју билатералних односа, ситуацији у региону и европском путу, који је опредељење обеју земаља.

Танјуг, Фото Драган Кујунџић

Председник Вучић је рекао да Македонија у Србији има искреног пријатеља, чија се опредељеност за добре односе и унапређење сарадње не доводи у питање. Српски председник је указао на то да заједнички циљ и највећи интерес обема земљама треба да буду мир и стабилност у региону, као и то да је Србија отворена за све иницијативе које томе доприносе. Посебно је истакао потребу бољег инфраструктурног повезивања, као и повећања економске сарадње и трговинске размене.

Премијер Заев је рекао да две стране треба да искористе све могућности да трговинска размена достигне милијарду евра. Он је, с тим у вези, предложио поједностављивање царинских процедура на граничним прелазима, односно да царинска процедура обављена у једној земљи потом важи и у другој, што би смањило колоне и убрзало проток људи и робе. Премијер Заев је предложио и заједнички наступ грађевинских компанија обеју земаља на трећем тржишту, али и њихову сарадњу на заједничким инфраструктурним пројектима. Он је изразио спремност за трансфер знања из области дигитализације, у којој Србија предњачи, као и искуства из процеса евроинтеграција.

Председник Вучић је исказао подршку Србије на европском путу. Он је истакао да је Србија изабрала војну неутралност, а Македонија чланство у НАТО, али да је неопходно да свака земља поштује избор оне друге.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
21. новембар 2017.