26.10.2017

Састанак са Захиром Танином специјалним изаслаником генералног секретара Уједињених нација и шефа Мисије УН на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас Захира Танина, специјалног изасланика генералног секретара Уједињених нација и шефа Мисије УН на Косову и Метохији.

Фото Тањуг Драган Кујунџић

У разговору председника Вучића и Танина констатовано је да је сарадња државних органа Србије и Мисије УН добра.
Председник Вучић и Танин су размотрили актуелну политичку и безбедносну ситуацију на Косову и Метохији, уочи седнице Савета безбедности Уједињених нација средином новембра, на којој ће бити представљен тромесечни извештај о раду УНМИК.
Председник Вучић је истакао да се Србија залаже за очување постојеће динамике одржавања и формата седница Савета безбедности о раду УНМИК. Он је нагласио да је рад УНМИК веома важан за Србију, јер је Мисија УН, на основу Резолуције 1244, гарант статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији. Такође је рекао да је међународно присуство на КиМ значајно за примену договора постигнутих у оквиру Бриселског дијалога. Председник Вучић је додао да је у последње две године на Косову и Метохији забележено мање инцидената на етничкој основи него икада и још једном поновио да српско руководство цени залагања Мисије УН.
Двојица саговорника су размотрили и начине како УНМИК, у оквиру свог мандата, може да допринесе решавању конкретних питања са циљем унапређења свакодневног живота Срба, Албанаца и других на КиМ.
Шеф УНМИК Танин је указао на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине. Председник Вучић и Танин су, такође, истакли важност вођења унутрашњег дијалога о Косову и Метохију.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Бeоград, 26. октобар 2017. године