02.11.2017

Сусрет председника Вучића са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, који борави у Београду у оквиру припрема редовног шестомесечног извештаја за седницу Савета безбедности УН почетком децембра.

Фото Танјуг, Раде Прелић

Разговор председника Вучића и главног тужиоца Брамерца био је отворен и конкретан. Покренуто је шест питања која се односе на сарадњу Републике Србије и тужилаштва Хашког трибунала, регионалну сарадњу у правосуђу и процесуирање ратних злочина у Србији. Констатовано је да је главни тужилац Хашког трибунала задовољан што је Србија испунила део својих обавеза или предузела кораке у правцу њиховог испуњавања. Речено је и да ће Србија, иако око неких питања постоје различити ставови, наставити и јачати сарадњу са тужилаштвом Механизма међународних кривичних трибунала, који ће наследити Хашки трибунал по окончању његовог рада крајем године.

Председник Вучић је истакао да ће Србија подржати сарадњу и рад тужилаца за ратне злочине у региону, а уз подршку тужилаштва Механизма међународних кривичних трибунала, како би и тиме допринела стабилности и приближавању народа у региону.

Главни тужилац Брамерц је истакао да ће, по престанку рада тужилаштва Хашког трибунала, а кроз рад тужилаштва Механизма међународних кривичних трибунала, бити одржан континуитет сарадње уз подршку Србији у примени Националне стратегије за процесуирање ратних злочина.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
02. новембар 2017.