tomislav_nikolic.jpg

Vesti

02.05.2016. - 22:02

Nikolić: Haranga protiv pobednika mora da se zaustavi

Protivpravnim pritiskom na RIK pojedine stranke pokušavaju da promene izbornu volju. Svako ko gubi ima pravo da se ljuti, ali one su svoje pravo pretvorile u pravno nasilje.

Državni organi u članicama EU, kojoj težimo i koja je potvrdila da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi, svakako bi preduzeli mere da se spreči haranga protiv stranke koja je pobedila na izborima.

Ovo je u pisanoj izjavi za "Novosti" poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi put se oglašavajući posle vanrednih parlamentarnih izbora ali i izbijanja tenzija po zatvaranju birališta.

- Tražim da se RIK-u omogući da radi po zakonu i nezavisno. Nadležne institicije treba da reaguju i omoguće fer i demokratske izbore. Medije pozivam da odustanu od učestvovanja u kampanji protiv pobednika na izborima, a mislim da je to nedopustivo za Javni servis Srbije koji prednjači u tome.

On napominje da ni na koji način ne učestvuje u izborima, ali iznosi svoje mišljenje, "prozvan bez ikakvog razloga, ali svoj stav nikada nisam krio".

- Izuzetan izborni rezultat Srpske napredne stranke je potvrda napornog i istrajnog rada zarad dobrobiti Srbije i njenih građana. Iako vlada sprovodi veoma teške reforme i kompleksne mere kako bi se stabilizovale finansije, građani su joj ponovo dali snažan mandat da nastavi reformski kurs i prepoznali su odgovornost, odlučnost i beskompromisnu posvećenost boljoj budućnosti Srbije - ocenjuje predsednik.

Nikolić dodaje da država ne odustaje od evropskog puta, ali ne po cenu raskida odnosa sa Rusijom ili priznavanja nezavisnosti takozvane države Kosovo.

- Da se sa Prištinom razgovara, ali ne po cenu ustupaka Albancima na štetu Srba. Znaju da Kosovo nije postalo član Uneska i Srbi nisu proglašeni genocidnim narodom u SB UN. Znaju da je Srbija postala poštovan i uvažen partner u regionu i svetu - zaključuje predsednik Nikolić.

INVESTICIJE I NOVA RADNA MESTA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da građani cene činjenicu da investitori sve više dolaze u Srbiju i da se otvaraju nova radna mesta: - Građani su uvideli da je ekonomija nakon decenija pljačke i destrukcije krenula uzlaznom putanjom. Da se u Srbiji radi i gradi. Da niko ne obećava kule i gradove, već obećava težak rad.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).