tan2016-8-24_103842729_2.jpg

Vesti

24.08.2016. - 16:54

Predsednik Nazarbajev odlikovao predsednika Nikolića Ordenom prijateljstva

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev odlikovao je predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom prijateljstva prvog stepena uz poruku da je Srbija veliki prijatelj i partner te zemlje u Evropi.

"Kazahstan je bogata zemlja i raspoloženi smo da sarađujemo sa vama", poručio je predsednik Nazarbajev tokom ceremonije dodele ordena.

On je istakao da će sa predstavnicima Srbije razmotriti sve političke probleme regiona i celog sveta.

"I sami ste izrazili spremnost i želju da ojačamo prijateljstvo i saradnju, o tome smo govorili i prilikom vaše posete Kazahstanu, uvek nas podržavate i zbog toga sam ja doneo ukaz o dodeli ordena prijateljstva", rekao je predsednik Nazarbajev predsedniku Nikoliću.

Zahvalivši se na pozivu, predsednik Nazarbajev je naveo da je njegova poseta nastavak dobre saradnje.

"Ove godine se navršava 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje, a Kazahstan obeležva i 25 godina nezavisnosti. Ovo je veoma značajna poseta zbog toga što hoćemo da unapreditmo naše ekonomske odnose", rekao je predsednik Nazarbajev.

Srbija je, kako je istakao, veliki partner Kazahstana u Evropi i blizak prijatelj.

"Tu smo da podržimo Srbiju i naravno u vezi sa našim budućim projektima očekujem podršku sa vaše strane", rekao je predsednik Nazarbajev.

On je istakao da želi da se osnaži ekonomska saradnja dve zemlje, kao i saradnja u oblasti trgovine, poljoprivrede, medicine, farmacije...

Predsednik Srbije je istakao da prijateljstvo koje postoji između dve države i naroda treba pretvoriti u odnose koji donose bolji život za građane.

"Srbija ima mnogo prijatelja u svetu, ima manje i veće prijatelje, a Kazahstan ubarajmo u one veće", rekao je Nikolić i dodao da na posetu kazahstanskog predsednka kao na nastavak prijateljstva.

Predsednik Nikolić je zahvalio predsedniku Nazarbajevu na principijelnom stavu Kazahstana u vezi sa teritorijalnim identitetom i suverenitetom Srbije, kao i glasanjem u Unesku da, kako je rekao, ono što je srpsko ostane srpsko.

Predsednik Srbije je dodao da mu je čast što je odlikovan Ordenom prijateljstva.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev boravi u trodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će razgovarati sa srpskim zvaničnicima, a za njega je priređen svečani doček ispred Palate Srbija uz intoniranje himne, počasnu gardu i paljbu.

Nazarbajev će se sastati i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon svečane ceremonije potpisivanja sporazuma između Srbije i Kazahstana, dvojica predsednika će održati konferenciju za novinare.

Tokom posete, predsednik Kazahstana će sa srpskim državnim vrhom prisustvovati ceremoniji otkrivanja biste kazaškom pesniku i filosofu Žambilu Žabajevu na Novom Beogradu.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).