9_7_2013 Eston.jpg

Vesti

10.07.2013. - 09:49

Pregovori bez novih uslova

BEOGRAD - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton odala je priznanje rukovodstvu Srbije na viziji i hrabrosti u donošenju teških odluka i suočavanju sa velikim političkim izazovima, što je, kako je istakla, rezultiralo jednoglasnom odlukom članica EU da otvore pregovore sa Srbijom bez novih uslova.

 
Visoka predstavnica je izrazila zadovoljstvo i zbog toga što je Srbija već počela pripreme za početak pristupnih pregovora sa EU.
"To je proces pun izazova i zato je dobro videti da se Srbija sprema. I mi smo počeli pripreme, Evropska Komisija radi na pripremi okvira za pregvore i sprema se da ga predstavi državama članicama", rekla je Ešton, posle sastanka sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.
 
Ešton je istakla da je odluka da se otvore pregovori sa Srbijom istorijska. 
"Sav taj rad (rukovodstva Srbije) potvrdila je svaka članica EU jednoglasnim donošenjem odluke o otvaranju pristupnih pregovora. Ova odluka je doneta bez ikakavih novih uslova", naglasila je Ešton. 
 
Ešton je pohvalila napredak postignut u razgovorima sa Prištinom i istakla da je bila zadovoljna kada je članicama EU predstavljala taj napredak, kao i time što je mogla da kaže da postoje konkretni rezultati u primeni briselskog sporazuma.
 
Ona je ocenila da su ostvareni dobri i konkretni koraci u primeni briselskog sporazuma i dodala da je cilj svih tih napora da se obezbedi bolji život za građane na severu Kosova.
Ona je istakla da gde god da putuje po svetu priča se o Srbiji i o načinu na koji je narod, uz rukovodstvo koje je izabrao, odlučio da ide dalje ka EU i da normalizuje odnose sa Prištinom.
 
Ešton je izrazila poštovanje zbog toga i liderima Srbije i srpskom narodu.
"Vi ste inspiracija. Velika je privilegija raditi sa vama i radujem se što ću nastaviti da radim sa vama na daljem putu Srbije ka EU", poručila je Ešton.
 
 
Predsednik Srbije je izjavio da Srbija nastavlja u istom tempu da ispunjava obaveze koje je preuzela prema EU, ali i prema svojim građanima kada je bolji život u pitanju.
 
Nikolić je rekao da se razgovaralo o svim problemima, da su joj nagovestili šta Srbija može da izvede uz saglasnost građana, šta je ono što mora da se uradi, ali i šta je to što će biti prelomna tačka. 
 
Predsednik Srbije je rekao i da su Eštonovoj još jednom rekli da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, a da je ona uzvratila da u EU to znaju i da niko od Srbije i ne traži da prizna Kosovo.
 
On je naveo da postoji otvorena komunikacija sa privremenim institucijama u Prištini, da postoje dva gledišta - jedno srpsko da je Kosovo suštinska autonomija i drugo, da je Kosovo nezavisno, te da se verovatno nikada i ne bi dogovorili bez EU, a da će taj dogovor verovatno biti osnova za bolju buduću saradnju. 
 
EU ima knjigu obaveza koju Srbija mora da ispuni, rekao je Nikolić. 
 
Prema njegovim rečima, Srbija je svesna svojih obaveza, vlada ubrzano priprema tim koji će je voditi iz pregovora u pregovore.
"Teško da neko može Srbiju da skloni sa njenog evropskog puta", poručio je predsednik Nikolić. 
 
On je podsetio da uskoro dolazi i evropski komesar za proširenje Štefan File sa željom da pomogne Srbiji da stane rame u rame sa ostalim evropskim državama.
"Srbija kao suverena država koja zna svoje interese i obaveze umeće da ispuni obaveze i interese svojih građana", zaključio je Nikolić.
 
Nikolić je izjavio da očekuje da će Priština biti spremna da promeni svoje zakone i podvukao da će srpska zajednica imati sva ovlašćenja dogovorena sporazumom iz Brisela i u skladu sa Deklaracijom skupštine Srbije. 
 
Nikolić je, odgovarajući na pitanje Tanjuga kakva će biti ovlašćenja zajednice srpskih opština i da li očekuje da će Priština biti spremna da promeni zakone, rekao da Priština mora da izmeni svoje zakone i donese zakon o amnestiji ako želi sporazum i mir, a Srbija mora da ispuni svoje obaveze.
 
Prema njegovim rečima, kada bi sve zavisilo samo od Beograda i Prištine sporazuma ne bi ni bilo, ali, dodao je, postoji EU, kao neko ko brine o stabilnosti i miru "i koji se sa takvim problemima već suočavala i rešavala ih ne zatežući ih nikad do pucanja, kao što bi smo učinili mi".
"Sve ono o čemu smo se dogovorili biće u nadležnosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, a to znači da će imati svoju policiju i komandanta koji će biti pod jurisdikcijom Prištine ali to znači isto koliko je i sada komandant policije iz Raške pod jurisdikcijom Prištine" reka je Nikolić.
 
Premijer Srbije je rekao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog o svim temama od interesa, a ne samo o onim koje nam drugi nameću, ali je precizirao da nastavak dijaloga nikako ne znači da sporazum ide u pravcu nekog pravno obavezujućeg dokumenta ili priznanja Kosova.
 
Dačić je ovim preciziranjem reagovao na pitanje - ima li vremenskog okvira za drugi deo sporazuma - koje je izveštač Rojtersa uputio Eštonovoj.
 
Premijer je istakao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog i o drugim temama, poput pitanja državne i privatne imovine, ali i položaju Srpske pravoslavne crkve, a ne samo o onim "koje nam drugi nametnu".
"Moramo i o drugim stvarima da razgovaramo, kao što su pitanja državne i privatne imovine, položaja SPC , kulturnog nasleđa, crkvene imovine... Biće tu mnogo tema i imamo o mnogo stvari da razgovaramo u narednom periodu", rekao je premijer.
 
"To ne znači da sporazum ide u pravcu, kao što to neko najavljuje, nekog pisanog sporazuma, pravno obavezujućeg... ili ka priznanju", istakao je Dačić.
 
Nikolić: Kameron mi obećao članstvo u EU ako Marej dobije meč
 
 
Nikolić je iskoristio današnju pres konferenciju sa Eštonovom da i njoj i novinarima prenese "obećanje" koje mu je dao britanski premijer, prilikom njegovog nedavnog boravka u Londonu, na finalu Vimbldona.
 
Nikolić je rekao da je na meču Novak Đoković - Endi Marej sreo britanskog premijera, koji je bio "vidno uplašen za ishod meča".
"On mi je rekao: Tražite sve što hoćete, članstvo u EU... samo nemojte da nas pobedite", prepričao je Nikolić.
 
Nikolić je, uz osmeh, prokomentarisao da sada od Eštonove traži da ispuni to obećanje.
"Mi smo svoje ispunili, na žalost", rekao je Nikolić. 
 
foto Tanjug/D. Stanković, f. Krainčanić
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).