tan2017-10-12_12569587_1.jpg

Vesti

12.10.2017. - 14:59

Sastanak sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler sa kojom je razgovarao o međusobnom političkom dijalogu, oblicima praktične saradnje i predstojećem susretu predsednika Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Predsednik Vučić je istakao da je saradnja između Srbije i NATO umnogome unapređena, kao i da je pojačano uzajamno poverenje. On je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, bez namera da taj status menja, ali je čvrsto opredeljena da sarađuje sa Alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir, sa ciljem očuvanja trajnog mira i bezbednosti u regionu. „Tokom proteklih 11 godina učešća u programu Partnerstvo za mir, Srbija je ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama NATO i partnerskim državama, primenjujući najbolja iskustva i standarde u modernizaciji i jačanju svojih oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta“, dodao je predsednik Vučić.

Zamenica generalnog sekretara NATO Gotemeler ponovila je stav Alijanse da prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da u tome ne vidi ništa sporno i da to nije prepreka razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima.

Predsednik Vučić je rekao da je izuzetno važno da NATO i dalje sprovodi principijelan i statusno neutralan odnos prema KiM i naglasio da je za Srbiju NATO neizostavan faktor regionalne stabilnosti, a KFOR veoma važan faktor bezbednosti i opstanka srpske zajednice na KiM, kao i očuvanja srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa.

Tema razgovora bila je i realizacija inicijative za korišćenje povereničkog fonda za deminiranje i uništavanje kasetnih bombi u Srbiji, koji će biti realizovan uz pomoć holandske Vlade.
Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
12. oktobar 2017. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).