Čuvar neba nad Srbijom

Najbolje iz Srbije

17.02.2021. - 09:32

Čuvar neba nad Srbijom

Neustrašiva Kraljevčanka Tijana Milenković jedna je od pet dama koje trenutno lete na vazduhoplovima Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Devet godina nakon što su prve tri žene primljene u letačke redove Vojske Srbije, Tijana je, kao i njena koleginica sa klase, septembra 2020. postala i zvanično - čuvar neba nad našom zemljom

„Smatram da je moja profesija jedna od najlepših koju neko može da izabere. Iako malo njih upisuje Vojnu akademiju, to ne treba da zaplaši i obeshrabri one koji žele to da učine i da misle da neće uspeti – da sam ja verovala u to, ne bih bila ovde“, poručila je svojim sugrađanima početkom marta 2017. godine, na promociji vojnog poziva u rodnom Kraljevu, tada kadet druge godine Vojne akademije - Tijana Milenković.
 
Četiri godine nakon toga, potporučnik Vojske Srbije Tijana Milenković živi svoj san...
 
Čuvar neba nad Srbijom

foto: Zoran Sinko

Odrastajući u blizini aerodroma „Morava“ u Lađevcima, ponajviše zahvaljujući ocu koji je vojno lice, Tijana je od malena imala priliku da se, na „otvorenim danima letenja“ na aerodromu u Lađevcima, upoznaje i druži sa letilicama. Tu, na pisti nadomak Kraljeva, rodila se želja za letenjem, koje je postalo Tijanin životni san, koji je ona pretvorila u javu.
 
Iako je znala da je prijemni za pilota kompleksan, priznaje da nije mogla da pretpostavi šta je sve očekuje, ali je bila spremna i rešena da se izbori sa svakim izazovom. Nakon uspešno savladanog petodnevnog prijemnog za Vojnu akademiju, koji je podrazumevao detaljne i rigorozne preglede, kao i polaganje testova i psihotestova, usledilo je petogodišnje školovanje i obuka za pilota.
 
Izabravši letenje kao životni poziv, ova dvadesetčetvorogodišnja Kraljevčanka ostvarila je ne samo svoj, već i dečački san svog oca, koji je njena najveća podrška.
 
Čuvar neba nad Srbijom

Privatna arhiva

Četiri duge godine školovanja na Akademiji delile su Tijanu od prvog leta koji, kako ističe, predstavlja neverovatno iskustvo koje nikada neće zaboraviti. Strah je bila reč koja nije postojala u njenom rečniku. Adrenalin i želja za osvajanjem, doslovno, novih visina - jesu. Priznaje, najviše voli zadatke koji zahtevaju male visine, velike brzine, adrenalin... kabina je mesto u kome nema nerviranja.
 
Na četvrtoj godini Akademije, prve letačke poduhvate imala je na helikopteru „gazela“, a u petoj godini, kada sledi i borbena obuka koja podrazumeva manevre, oprobala se i na helikopteru „gama“. Tijana je uživala u svakom delu obuke, koja joj je, kako kaže, zahvaljujući iskusnim instruktorima, doprinela da ovlada znanjem koje vešto primenjuje, ali ističe i da razmena iskustva i doživljenog između kadeta, kao i saveti iskusnijih kolega, mnogo znače.
 
Kako Tijanin poziv podrazumeva i potencijalnu mogućnost da da život za svoju zemlju, ova hrabra Kraljevčanka je izričita - nema dileme da će, ako bude potrebe, svoju zemlju braniti bez razmišljanja i bez trunke straha.
 
Čuvar neba nad Srbijom

foto: Andrija Gavrilović

Pošto se izborila za radno mesto u kabini vojnog helikoptera, ova mlada Kraljevčanka toplog pogleda i razoružavajućeg osmeha, ali sa ozbiljnošću koje povereni joj zadaci zahtevaju, sanja novi san - da poleti na najbolje naoružanom i najmodernijem helikopteru koji Vojska Srbije ima - Mi-35.
 
Sigurni smo da će sledeća priča o našoj Tijani, oficiru Vojske Srbije, odrasloj devojčici koja sanja očiju uprtih u nepregledno plavetnilo i ne prestaje da širi svoja krila, vrlo brzo biti ispisana... i upisana u istoriju srpskog vojnog vazduhoplovstva. I njenog Kraljeva.
 
Kao što je pre više od pet stotina godina rekao čovek koji je koncipirao mašinu za letenje, Leonardo da Vinči - jednom kada probaš leteti, hodaćeš zemljom sa očima okrenutim nebu, zato što si bio gore i zato što se gore želiš vratiti.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).