Čuvari naše kulturne baštine

Najbolje iz Srbije

08.01.2021. - 09:30

Čuvari naše kulturne baštine

U doba kada tehnologija napreduje toliko brzo da čovek jedva uspeva da je isprati u Smederevu postoje mladi ljudi koje žele da svoje vreme posvete očuvanju onoga lepog i vrednog iz prošlosti našeg naroda. Posvećeno rade i vežbaju da bi našu tradicionalnu igru i pesmu sačuvali od zaborava

Na teritoriji grada Smedereva 2016. godine postojalo je 9 registrovanih Kulturno umetničkih društava. Napornim i upornim radom do 2020. godine taj broj je porastao na 22, od kojih je jedan gradski „ANIP“ i jedan grčki „ Kantakuzina“, a ostala su seoska. Uspeli smo da stvorimo veliku armiju pod pokroviteljstvom našeg grada i trenutno brojimo više od 2000 članova, od leptirića, pionira, juniora, seniora i veterana. Zahvaljujući bezuslovnoj podršci Gradske uprave Kulturno umetnička društva svake godine proširuju svoj fundus nošnje.
 
Čuvari naše kulturne baštine

Privatna arhiva

Društva funkcionišu timski, kao što razmenjuju iskustva tako razmenjuju i narodne nošnje. Veliki napredak u radu sa stručnim licima u društvima može se primetiti i u velikom broju nastupa na teritoriji grada Smedereva, Srbije, kao i izvan naših granica. Samo u toku 2019. godine brojali su preko 300 nastupa, od kojih su neki bili u Italiji, Sloveniji, Portugaliji, Grčkoj i Makedoniji.
 
Čuvari naše kulturne baštine

Privatna arhiva

Svake godine tokom leta, svakodnevno na više lokacija u gradu Smederevu održavaju se kulturna dešavanja pod nazivom „Kulturno leto“. KUD – ovi svoja predstavljanja imaju svakog četvrtka. Uz veliku radost i ponos svoj rad predstavljaju velikom broju sugrađana.
 
Čuvari naše kulturne baštine

Privatna arhiva

Svi članovi imaju dobru volju, entuzijazam, raduju se svakom nastupu i putovanju. Ponosni su što su u mogućnosti da u drugim gradovima predstavljaju svoj grad, a u inostranstvu svoju zemlju. Žele da podstaknu zajednicu i društvo u celini da se upoznaju sa ovim segmentom kulturne baštine kako bi mogli da brinu o njoj na najbolji mogući način. Svi se slažu u jednom da moraju da se bore za očuvanje onoga što su nam preci ostavili.
 
Čuvari naše kulturne baštine

Privatna arhiva

Stvorili smo ne samo jako udruženje Kulturno umetničkih društava na našoj teritoriji, nego jedno veliko kolo prijatelja koji su uvek tu uvek jedni za druge.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).