Devojka koja cvećem stvara umetnost

Najbolje iz Srbije

24.03.2021. - 09:30

Devojka koja cvećem stvara umetnost

Tijana Stamenković, tridesetogodišnjakinja iz Karavukova, diplomirani je inženjer poljoprivrede, smer hortikultura. Ljubav prema cveću, ali i umetnost da „od ničega napravi nešto“ pokazivala je od ranog detinjstva

Kao đak Poljoprivredne srednje škole u Futogu, bila je „unapred poznati“ pobednik takmičenja aranžera cveća. Kroz dalje školovanje, usavršavala je svoje veštine, a otvaranje cvećare, vrhunac je uspeha njenog rada.
 
Devojka koja cvećem stvara umetnost

Privatna arhiva

Nakon što je završila stručnu praksu, odlučila se da otvori cvećaru u svom mestu. Uz veliku pomoć i podršku porodice, cvećara je otvorena 2014. godine. Neprospavanih noći i nervoze bilo je u početku mnogo, ali osmeha na iznenađenim licima kupaca bilo je mnogo više što je Tijani davalo vetar u leđa da nastavi u tom smeru.
 
Devojka koja cvećem stvara umetnost

Privatna arhiva

“Cvećem izražavamo ljubav, dajemo izvinjenje ili želimo sreću”, reči su Tijane koja svakodnevno stvara umetnost. Posedovanje osećaja za lepo, kombinovanje ljubavi i znanja, karakterišu ovu mladu karavukovčanku. Kako kaže, pri svakom pravljenju cvetnog aranžmana, mora širom otvorenih očiju da pogleda u srce onog ko ga naručuje. Cveće predstavlja ogledalo duha svakog od nas. Za nju cveće nije korov koji se tek tako počupa. Svaki cvet je lep i ima sopstvenu magiju koja se ne doživljava na isti način. Cveće je simbol nežnosti i poklon sa kojim se ne može pogrešiti, poboljšava raspoloženje, inspiriše i pokreće. U Tijaninom danu nema radnog vremena jer kada nije u cvećari, sprema aranžmane i osmišlja šta bi novo mogla da napravi. Sposobnost i umeće da od bilo čega datog napravi nestvarno, privukli su veliki broj posetilaca u njenu cvećaru.
 
Devojka koja cvećem stvara umetnost

Privatna arhiva

„Mešanje posla i porodice 24 sata“ dovelo je do otvaranja još jedne cvećare, ali ovog puta u centru Odžaka. Kaže da je sa rezervom prišla otvaranju još jedne cvećare prošle godine, ali da se već prvog meseca pokazalo da to nije bio pogrešan poslovni potez. Ova devojka isključivo svojim trudom i radom postigla je mnogo. Ona svakodnevno urećuje i ulepšava živote ljudima koji preko cveća iskazuju svoja osećanja. Iako joj ostaje malo slobodnog vremena u toku dana, ne žali se. Ono što je sigurno odlika i preduslov za bavljenje ovim poslom jesu kreativnost i posvećenost.
 
Ovaj posao Tijana pretvara u umetnost i na nesvakidašnji način cvećem preslikava život, a svaki cvet je zaseban svet.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).