Jedinstveni umetnik i zanatalija iz Ćićevca

Najbolje iz Srbije

04.01.2021. - 09:32

Jedinstveni umetnik i zanatalija iz Ćićevca

Zoran Jelenić, sedamdesetčetvorogodišnji grnčar, svojim zanatom bavi se na tradicionalan način, a jedan je i od prvih bonsai majstora na našim prostorima

Zoran je umetnik i zanatlija, koji je tokom šest decenija bavljenja ovim zanatom izradio više od milion predmeta od gline. Ovaj podatak zvuči bajkovito, dok ne zavirite u njegovu majstorsku radionicu. U kreativno-izložbenom prostoru ovog zanatlije, trenutno je izloženo preko 4.000 unikata. Svaki od ovih predmeta izrađen je po jedinstvenom „antičkom“ receptu, poštujući stari način obrade gline.
 
Jedinstveni umetnik i zanatalija iz Ćićevca

Privatna arhiva

Radi sa crvenom glinom koju iskopava u brdima oko grada. Materijal potom peče u pećima na drva. Oko 15 sati je potrebno da se glina ispeče tako da dostigne temperaturu do 900 stepeni. Iz do sada stečenog iskustva, zna da je najbolje da za jedan minut povećava po stepen „vreline" u pećima.
 
Dok se nova glina peče, stara se već nadahnuto oblikuje. Zoran stvara isključivo na točku sa „nožnim“ komandama. Svestan je da danas izvorno grnčarstvo gubi smisao. Većina grnčara danas radi sa električnim pećima i točkom, kupuju gotovu glinu i glazuru. I tu svaki element jedinstvenosti i lepote bavljenja ovim zanatom nestaje. Sve postaje previše konfekcijsko, bez ličnog pečata.
 
Jedinstveni umetnik i zanatalija iz Ćićevca

Privatna arhiva

Još je Zoranov deka izučavao grnčarski zanat, a časove je plaćao džakom pšenice, „zvaničnom“ valutom u ovom kraju te davne 1936. godine. Zoran je treća generacija u svojoj porodici koja se uspešno bavi ovim zanatom. Grnčarstvo je lane bilo na velikoj ceni. Ćićevac je, kao tranzitna opština, imao svoje naručioce i kupce. Za plastiku se tada nije ni znalo.
 
Od ostalih grnčara, Zorana izdvajaju brojni elementi u stvaranju - ima posebno izdvojen prostor namenjen grnčarstvu, sa svim propratnim elementima - točak sa radionicom, izložbeni i prodajni prostor, pećnice, sušnice i prostorije sa očevim uspomenama i starim grnčarskim alatom.
 
Jedinstveni umetnik i zanatalija iz Ćićevca

Privatna arhiva

U prostranom dvorištu, kraj „grnčarskih“ objekata za rad, Zoran je napravio mesto i za kaktuse. On je bio prvi Jugosloven koji je sedamdesetih godina prošlog veka počeo da uzgaja kaktuse pod staklenikom i danas ih ima više od 800 vrsta. U njegovom zelenom carstvu raste i oko šezdesetak primeraka bonsai drveta. Biljke za bonsai bere na obližnjim planinama manje nadmorske visine (Juhor, Jastrebac, Bukovik, Rtanj).
 
Svoje penzionerske dane i danas posvećuje svojim ljubavima, grnčarstvu i bonsai drveću. Sve ove aktivnosti čine ga jedinstvenom osobom, zanimljivom svim posetiocima koji kroče u njegov umetnički atelje ili zelenu oazu.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).