Kolekcionar bačkih uspomena

Najbolje iz Srbije

08.01.2021. - 09:32

Kolekcionar bačkih uspomena

O najstarijoj apoteci u ovom delu regiona, tradiciji i izazovima pričao nam je istaknuti pedijatar i član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva dr Ervin Gebauer

Potomak Austro-ugarske oficirske porodice koja je 1828. godine otvorila jednu od najstarijih apoteka u ovom delu regiona - poznati kozmetički preparati i kućni fluid „Bilja Rosa“, bili su dovoljni da se ime Gebauer upiše u gotovo svaku porodicu u Vojvodini. Nakon jednog veka od otvaranja, apoteka je promenila ime. O tradiciji, izazovima, ali i statusu počasnog građanina Bača, govorio je istaknuti pedijatar i član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva dr Ervin Gebauer.
 
Kolekcionar bačkih uspomena

Privatna arhiva

Priča o apoteci Gebauer uvek je inspirtivna. Da li pamtite neku posebnu anegdotu vezanu za nju?
 
U baštinu Bača, nesumnjivo spada i „Stogodišnja apoteka Gebauer“, jedna od najstarijih u Vojvodini, a koja je pripadala mom dedi. Otac je doprineo tome da priča o apoteci Gebauer bude simbol i divan primer porodične tradicije, čiji su članovi kroz četiri generacije bili apotekari u Baču. Među meni omiljenim anegdotama je činjenica da kada sam konkurisao za asistenta na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, daktilografskom greškom pisalo je da sam rođen u Beču, a školovao se u Baču, ovo me je sa smeškom pratilo godinama.
 
Kolekcionar bačkih uspomena

Privatna arhiva

Dugo vremena ste kao lekar radili, te i dalje, povremeno dolazite u Dom zdravlja u Baču. Da li u tim ritualima postoje stvari koje se nisu promenile?
 
Nikada se nisam odvojio od Bača, pogotovo ne profesionalno, jer sam i nakon odlaska na Kliniku u Novi Sad nastavio bar jedanput nedeljno da dolazim u Bač i radim kao pedijatar. Ovde sam sa bolesnom decom radio preko pola veka. Otvorio sam vanbolničko porodilište i dečji dispanzer. Beogradski i novosadski profesori su bili oduševljeni Bačom i njegovom istorijom, a posebno srnećim paprikašom. Stvari koje se do danas nisu promenile, jeste činjenica da me građanstvo Bača uvažava sa jednakim poštovanjem kao i na početku moje karijere.
 
Na šta ste najviše ponosni tokom svog višegodišnjeg rada?
 
Posle postdiplomskih studija u Zagrebu, u Novom Sadu sam osnovao dečju hematološko-onkološku službu koja je vremenom dosegla veliki domet. Dečja onkologija je bila u povoju. Velikim uspehom smatralo se izlečenje jednog deteta sa leukemijom. Prvi sam u tadašnjoj zemlji uveo princip kućnog lečenja hemofiličara. Nedugo zatim sam izabran za docenta u Novom Sadu, posle za profesora, a kasnije i šefa Katedre za pedijatriju, te člana Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.
 
Kolekcionar bačkih uspomena

Privatna arhiva

U Baču imate zvanični status istaknute ličnosti. Koliko Vam to znači i da li smatrate da Vas obavezuje u određenoj meri?
 
Inovativan asortiman kozmetičkih proizvoda na čelu sa najprodavanijim i danas poznatim kućnim fluidom „Biljna Rosa“, doprineo je popularizaciji stare Austro-ugarske oficirske porodice Gebauer. O doprinosu „Stogodišnje apoteke“, dovoljno govori i spomen-ploča opštine Bač na našoj porodičnoj kući. Diplomirao sam u Zagrebu, međutim, odlučio sam da se kao lekar vratim u moj voljeni Bač, gde sam rođen i odrastao, gde je moja porodica i prijatelji. Bač mi se odužio izborom za počasnog građanina.
 
Tanja Mitić
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).