Leskovačko crveno selo

Najbolje iz Srbije

14.09.2022. - 09:46

Leskovačko crveno selo

Leskovac, grad roštilja, poznat je i po svom plodnom području o čemu svedoče brojni poljoprivredni proizvodi među kojima se posebno izdvaja leskovačka paprika, simbol sela ovog kraja

Tradicionalno, selo je zajednica zemljoradničkih, stočarskih domaćinstava, pri čemu su ta domaćinstva povezana radnim, socijalnim i ekonomskim vezama, po definiciji Jovana Cvijića. Vlada Republike Srbije donela je više uredbi kojima se obezbeđuje podsticanje poljoprivredne proizvodnje. Praktično, ove uredbe omogućavaju da čitav agrarni budžet predviđen za unapređenje poljoprivrede dođe u prave ruke, odnosno u ruke poljoprivrednih proizvođača.
 
Leskovačko crveno selo

Privatna arhiva

Takve su i ruke proizvođača sela Donja Lokošnica. Ovo selo je autentično po svojoj proizvodnji crvene paprike za sušenje. Bavi se uzgajanjem ove vrste dugi niz godina i postalo je selo sa brendom jedinstvenim u Srbiji, a i šire. Oni imaju proizvod kojim se ponose.
 
Selo je dobilo i poseban naziv - „Crveno selo“, jer se u septembru mesecu ono crveni od nanizanih paprika, da se od tih paprika kuće i pomoćni objekti ni ne vide. Posebnom tehnikom, iglom i koncem, nižu se sveže paprike jedna do druge, od kojih se onda napravi venac. Tako okićeni paprikom, kuće i pomoćni objekti stoje duži vremenski period kako bi se paprika dobro osušila na suncu, prirodnim putem. Onda se paprika skida i tako osušena stavlja u „drvenu čuturu“ i gvozdenim predmetom se mrvi odnosno „tuca“, te otuda naziv „tucana paprika“.
 
Leskovačko crveno selo

Privatna arhiva

Ovo selo je i inspiracija za mnoge posetioce. Lepo je videti ga, slikati i zapisati, kako ostao zabeležen njegov značajno za razvoj leskovačkog kraja. Manifestacija meštana ovog sela pod nazivom „Paprikarijada“ održava se već 15 godina. U okviru same manifestacije organizuje se takmičenje žena u brzini nizanja paprike.
 
Svako selo u okolini Leskovca ima svoj brend, nešto po čemu je autentično i po čemu se razlikuje od ostalih sela širom Srbije. Meštani leskovačkih sela neguju svoje proizvode poput krompira, krušaka, jagoda ili višanja, i uživaju svake godine u degustaciji, promociji i takmičenju u kvalitetu, što je odlična prilika za druženje i očuvanje tradicije.
 
Leskovačko crveno selo

Privatna arhiva

Ulaganje u poljoprivedu jeste ulaganje u budućnost i očuvanje naših sela. Lokalna samouprava, na čelu sa dr sci. med. Goranom Cvetanovićem, dosta je doprinela da se dovede do unapređenja, izgradnjom agrarnih puteva, komasacijom i elektrifikacijom, kao i dodelom subvencija za ratare i druge grane poljoprivrede, što predstavlja dodatnu motivaciju za poljoprivredne poizvođače da nastave da se trude, rade i neguju tradiciju. Od 2013. godine redovno se dodeljuju subvencije poljoprivrednim proizvođačima. Kako grad, tako i meštani, trebalo bi da budu ponosni što žive u tako blagorodnoj kotlini. Naravno, svi su pozivani da dođu u Leskovac i uživaju u domaćim proizvodima koji su poznati širom Srbije i regiona.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).