Medalja za hrabrost sija posebnim sjajem

Najbolje iz Srbije

25.01.2021. - 09:30

Medalja za hrabrost sija posebnim sjajem

Kroz istoriju Srba zapisano je mnogo priča o herojstvu i junaštvu našeg naroda, a jedan takav primer u vremenu današnjice je i Saša Barbulović iz Bora

Danas vatrogasac u penziji Saša Barbulović, a do pre samo godinu dana dobitnik zlatne medalje za hrabrost, vodnik prve klase i vođa Vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Boru.
 
Ceo život posvetio je svom pozivu. Borani ga pominju sa ogromnim poštovanjem, a Vatrogasno-spasilačka jedinica prenosi priču o njegovom junačkom poduhvatu.
 
Medalja za hrabrost sija posebnim sjajem

Privatna arhiva

„Ne smatram da sam posebno hrabar, samo sam radio svoj posao“, počinje priču o svom podvigu Saša.
 
Spuštajući se niz liticu koja se odronjavala, rizikovao je svoj život kako bi spasio desetogodišnjeg dečaka koji je u upao stari površinski kop u Boru. Sa 70 metara dubine, brzom akcijom sa svojim kolegama izvukao je povređenog dečaka, kao i mladića koji je prethodno pokušao da ga spasi. Ni litice koje su se sve vreme obrušavale, znatno im otežavajući okolnosti, nisu ga pomele u uspešnoj realizaciji ove spasilačke akcije.
 
Medalja za hrabrost sija posebnim sjajem

Privatna arhiva

„Nije bilo puno vremena za razmišljanje. Svi smo odreagovali pravovremeno, što je u ovoj situaciji bilo najvažnije“, ne izostavlja Saša da istakne požrtvovanost svojih kolega prilikom akcije spasavanja.
 
Ova intervencija bila je rizična i za spasioce. To ipak nije zaustavilo Sašu da nadljudskim naporima spasi živote dvojici svojih sugrađana.
 
„Spasiti nekome život, nema ništa vrednije od toga“, zaključuje junak iz Bora.
 
Medalja za hrabrost sija posebnim sjajem

Privatna arhiva

Ovaj herojski poduhvat dobio je zasluženi epilog. Na Dan Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Saša je odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost.
 
„S obzirom na to da je ovo priznanje došlo pri kraju moje karijere, bio je to pravi pečat na sve što sam radio. Ovaj orden je sasvim sigurno zasluga svih mojih kolega“, zaključuje naš skromni borski heroj.
 
Medalja koju je Saša dobio sija posebnim sjajem, sjajem očiju malog dečaka koga je toga dana spasio. Od toga nema ništa vrednije.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).