Novi sjaj za starog „fiću“

Najbolje iz Srbije

04.01.2021. - 09:30

Novi sjaj za starog „fiću“

Porodica Marković, otac Mile i sinovi Bratislav i Ivan, godinama popravljaju automobile, pa se kao hobi izdvojilo sređivanje „fića“, jednog od najomiljenijih automobila stanovnika nekadašnje Jugoslavije

Vlasnici automehaničarske radnje u Duvaništu, Mile Marković i njegovi sinovi Bratislav i Ivan, već deset godina imaju zanimljiv hobi – sređuju stare „fiće“.
 
Markovići u radionici popravljaju automobile najrazličitijih proizvođača, a svaki slobodan trenutak koriste da se posvete „fići“, godinama najomiljenijem automobilu stanovnika nekadašnje Jugoslavije.
 
Bratislav Marković kazao je da su stare „fiće“ krenuli da popravljaju i sređuju pre deset godina, kada su jedan takav automobil sredili za sebe.
 
Novi sjaj za starog „fiću“

Privatna arhiva

„Otac i ja smo jedan automobil popravili i kompletno sredili za vožnju, a onda je i brat poželo svog „fiću“, pa smo zajedno sredili još jedan za njega. Nakon toga su to čuli naši prijatelji, pa su i oni zatražili da im sredimo po jednog „fiću“ i tako je to krenulo dalje“, objasnio je on.
 
Prema Markovićevim rečima, godišnje im pođe za rukom da kompletno srede jedan automobil, ali se i ne žure, jer žele da „sve bude kako treba“.
 
Dodao je da taj posao za njih predstavlja ljubav, a ne obavezu.
 
Novi sjaj za starog „fiću“

Privatna arhiva

„Potrebno nam je puno vremena za sređivanje „fiće“, jer tu ima puno zanatskog rada. Kada neki deo ne možemo da nabavimo u našoj zemlji ili Italiji, moramo da ga napravimo, a za to utrošimo često ceo jedan dan“, izjavio je Marković.
 
On je kazao da stare „fiće“ pronalaze i kupuju uglavnom po preporuci poznanika, a prodaju ih ljubiteljima oldtajmera.
 
„Naši kupci su uglavnom iz Srbije, mada smo jedan automobil prodali i u Francuskoj, a jedan u Švajcarskoj. U inostranstvu postoji interesovanje za ovako sređene „fiće“, ali prepreku kupcima predstavlja to što naša zemlja nije u Evropskoj uniji. Da smo u Sloveniji, recimo, verovatno bi sve automobile prodali kupcima u Evropi“, rekao je Marković.
 
Novi sjaj za starog „fiću“

Privatna arhiva

Mile Marković kaže da među kupcima „fića“ ima i starijih i mlađih ljudi. „Kupci su uglavnom naši ljudi u inostranstvu koji imaju para da sebi priušte zadovoljstvo da kupe oldtajmer.
 
„Mladima je „fića“ zanimljiv, jer su dosta slušali o tom automobilu, a više se ne proizvodi, dok starije vezuju emocije jer su taj automobil vozili u mladosti“, naveo je Marković koji iza sebe ima bezmalo 50 godina automehaničarskog staža.
 
On je kazao da jedan „fića“, nakon kompletnog sređivanja u njihovoj radionici može da se vozi kao da je nov kupljen u fabrici u Kragujevcu.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).