Umetnik sa ordenom

Najbolje iz Srbije

12.02.2021. - 09:32

Umetnik sa ordenom

Mladi slikar Miodrag Milutinović iz Beograda odlikovan je ordenom Marije Magdalene trećeg stepena, Poljske pravoslavne crkve

Miodrag Milutinović, doktor primenjenih umetnosti i dizajna, mladi slikar iz Beograda, primer je za ugled. Na polju crkvenih umetnosti ostvario je zavidne rezultate u zemlji i inostranstvu. Nakon završetka projekta oslikavanja crkve Svetog Nikolaja Žičkog u Bjalistoku, odlikovan je ordenom Marije Magdalene, trećeg stepena Poljske pravoslavne crke. 
 
Umetnik sa ordenom

Privatna arhiva

Osnovne i master studije završio je na Akademiji SPC za umetnosti i konservaciju u klasi profesora Gorana Janićijevića. Doktorirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine, pod mentorstvom prof. Siniše Žikića, odbranivši rad na temu „Putevima Nektarija Srbina – projekat oslikavanja sakralnih spomenika na teritoriji istočne Poljske. Izveo je mnogobrojne projekte u zemlji i inostranstvu. Iz bogatog umetničkog opusa izdvajaju se: Crkva Svetog Nikolaja Žičkog, Bjalistok, Poljska, crkva Blagoveštenja u manastiru Suprasl, Poljska, Paraklis Bogoslovije Sveti Sava, Beograd, Spomen crkva Livanjskih mučenika, Livno, BiH i drugi. Odlikovan je ordenom Marije Magdalene (Poljske pravoslavne crkve) trećeg stepena u Poljskoj 2015. godine.
 
Umetnik sa ordenom

Privatna arhiva

Projekti izvedeni na teritoriji Poljske dragoceni su iz više razloga, mladom umetniku se na završnoj godini studija, iznenada ukazala mogućnost da zajedno sa profesorom, a uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja krenu put Poljske. Iako je poziv došao iznenada, pripreme za budući živopis rešavane su u hodu. Po dolasku u Bjalistok, pogled na panoramu grada otkrio je umetniku malo poznat pravoslavni duh u delovima istočne Poljske. Događaji su mu se ređali brzo, kao na filmu.
 
Umetnik sa ordenom

Privatna arhiva

Njegovi domaćini, pored želje da crkvu posvete Svetom Nikolaju Žičkom ukazali su i na predano angažovanje parohije Jovana Bogoslova na očuvanju srpske tradicije koja se naročito zapaža u periodu održavanja manifestacije Vidovdan u Poljskoj. U korenima ovog festivala se može potražiti ključ za razumevanje srpskog srednjovekovnog slikarstva na ovim prostorima.
 
Umetnik sa ordenom

Privatna arhiva

Nakon završetka saradnje, otvorila su se nova poglavlja poljsko-srpskog prijateljstva. Ona se ogledaju u krucijalnom projektu obnove crkve manastira Suprasl, koja je delom vezana za umetnikovu doktorsku disertaciju. Istraživanja koja su ukazala na to da je mogući slikar iz XVI veka sa signaturom Nektarije Srbin poreklom sa našeg podneblja, uticao je na obnovu ranijih duhovnih i kulturloških veza. Konačni rezultati rada na teritoriji istočne Poljske mogu se sagledati kroz publikaciju “Crkva Svetog Nikolaja Žičkog”, kao i film “Putevima Nektarija”.
 
Umetnik sa ordenom

Privatna arhiva

Milutinoviću je teško izdvojiti značajne događaje tokom boravka u Poljskoj, ali ipak za njega veliki podstrek za dalji rad predstavlja Orden Marije Magdalene trećeg stepena, uručen na Vidovdan prilikom osvećenja crkve Svetog Nikolaja Žičkog u Poljskoj 2015. godine. Ovo priznanje ukazuje na značajan doprinos razvoju Poljske pravoslavne crkve, a pored toga podseća na mnoga neraskidiva prijateljstva i dragocena iskustva čiji su čvrsti temelji osnov dalje saradnje na budućim projektima s jasnim ciljem da našu zemlju i tradiciju prikažu u lepom svetlu.
 
Umetnik sa ordenom

Privatna arhiva

Mladi beogradski umetnik posvećen je teorijskom radu i čest je učesnih izložbi, radionica, naučnih skupova i festivala u zemlji i inostranstvu. Aktivno stvara u Beogradu. U narednom periodu priprema ciklus slika za samostalnu izložbu. Pored toga, angažovan je na živopisanju vojne kapele posvećene Svetom Stefanu Štiljanoviću u Novom Sadu. Želja mu je da svoja znanja i dosadašnje iskustvo u budućnosti primeni u obrazovnom sistemu u Srbiji.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).