Visoko se stiže kad nadmašiš samog sebe

Najbolje iz Srbije

10.02.2021. - 09:30

Visoko se stiže kad nadmašiš samog sebe

“Kada vidite zastavu Srbije kako se vijori, kada se intonira himna vaše zemlje, za taj osećaj se živi”, objašnjava naš paraolimpijac Nebojša Đurić iz Užica, jer kako kaže, sport je najbolji lek za sve ono sa čime se ljudi poput njega suočavaju

Kada je 2010. godine jedna saobraćajna nesreća promenila život Užičaninu Nebojši Đuriću, nije ni slutio da će deset godina kasnije biti proslavljeni srpski paraolimpijac.
 
Visoko se stiže kad nadmašiš samog sebe

Privatna arhiva

Shvativši da život zahteva i traži borce, Đurić počinje da se bavi sportom u Atletskom klubu “Pora” u Užicu na nagovor svog druga, takođe paraolimpijca, Miloša Zarića.
 
Trofejni niz počeo je na Evropskom šampionatu u Grosetu 2016. godine kada je osvojio srebrnu medalju u bacanju kugle i bronzu u bacanju diska. Prvak Evrope postaje u Berlinu oborivši sve aktuelne rekorde u bacanju diska i postavivši svetski rekord 39,84 metara, premašivši stari za 42 centimetra. Na istom takmičenju bio je i drugi u bacanju kugle. Bio je učesnik Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Na Svetskom prvenstvu u paraatletici 2019. godine u Dubaiju osvaja bronzanu medalju u bacanju kugle sa ramena.
 
Visoko se stiže kad nadmašiš samog sebe

Privatna arhiva

“Ne stiže se visoko nadmašujući druge, visoko se stiže nadmašujući samog sebe. Granice uspeha su tamo dokle neko hoće da dosegne. Ja sam to shvatio kada sam zbog povrede kičme život nastavio u kolicima. Postoji kvalitetan život i u kolicima. Meni ga je omogućio sport, koji je sada moj život”, priča Nebojša Đurić.
 
Đurić je rođen 1987. godine u Užicu. Bio je profesionalni vozač kamiona. Radio je i živeo za sina Davida. Sada i dalje živi i radi za Davida, ali i za svoju zemlju.
 
Visoko se stiže kad nadmašiš samog sebe

Privatna arhiva

“Kada vidite zastavu Srbije kako se vijori, kada se intonira himna vaše zemlje, za taj osećaj se živi”, kaže Đurić.
 
Ističe da nije uvek lako i da veliku podršku ima u svom treneru Nikoli Radovanoviću.
 
Visoko se stiže kad nadmašiš samog sebe

Privatna arhiva

“Rad i sati treninga, uz najvažniji faktor, veru u sebe. Postići rezultat koji niko na svetu pre tebe nije postigao. Tu mogućnost ima mali broj sportista i trenera na svetu, a mi smo to uspeli. Nikola i ja smo zajedno dokazali da je u životu i sportu sve moguće i da je svaki cilj i vrh, uz naporan rad i uložen trud, ostvariv“, ističe Đurić.
 
Nebojša je i veliki agitator da se osobe sa invaliditetom bave sportom, jer kako kaže, sport je najbolji lek za sve sa čim se ove osobe suočavaju.
 
Visoko se stiže kad nadmašiš samog sebe

Privatna arhiva

A on će nastaviti da brani boje Srbije na takmičenjima paraatletičara.
 
Sledeći cilj mu je medalja sa Paraolimpijskih igara u Tokiju. Do sada ovaj mladi čovek ispunio je sve postavljene ciljeve, za sebe, za Srbiju.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).