Za ostanak i opstanak na selu

Najbolje iz Srbije

09.04.2021. - 09:30

Za ostanak i opstanak na selu

Farma „Miljković“ jedna je od retkih farmi na području opštine Malo Crniće koja je uspela da od proizvodnje za kućne potrebe danas dospe do brojke od preko 500 grla

Porodica Miljković već deset generacija unazad živi i radi na svom imanju u Šapinu i za to vreme nikada nisu planirali da napuste svoje selo i nadu u bolji život potraže van granica svoje zemlje. Po rečima Ivana Miljkovića, vlasnika farme, njihova ideja je bila ostanak i opstanak na selu.
 
Za ostanak i opstanak na selu

Privatna arhiva

Ova porodica se osamnaest godina bavi stočarskom i poljoprivrednom proizvodnjom, ali su tek poslednjih godina doživeli ekspanziju, što im je omogućilo da bavljenje stočarstvom podignu na jedan potpuno viši nivo, od čega bi imali mogućnost da se nadaju i nekoj ekonomskoj dobiti kroz rad koji ulažu svakodnevno.
 
Po rečima Ivana Miljkovića, sve je išlo jako skromno i stidljivo. Na samom početku raspolagali su malim budžetom, što im nije omogućavalo da predvide u kom će se pravcu kretati njihova ideja. Ali, kažu da je istrajnost zaslužna za to gde su danas, kao i činjenica da su apsolutno svo znanje i želju usmerili ka svom cilju. Ivanov brat, Vladan Miljković, svoju ljubav prema poljoprivredi i stočarstvu pokazao je tako što je doktorirao veterinarsku medicinu na Veterinarskom fakultetu u Beču i posle 14 godina školovanja, vratio se u svoje rodno selo da pomogne bratu.
 
Za ostanak i opstanak na selu

Privatna arhiva

Ivan je uvek bio zadužen za fizičke radove na farmi, dok su brat i otac uvek bili tu da mu pomognu da posao ne trpi posledice velikog broja obaveza koje ima svakodnevno. Preko 400 tona hrane je trenutno na farmi, a oko 250 tona je spremno za ishranu stoke koja je u štali na porodičnom imanju. „Kada čovek dođe na neki nivo, onda sve to izgleda lepo i stvari počnu da budu jednostavne, ali taj put koji smo mi morali da pređemo je nešto na šta se mi ponosimo“, kaže Ivan.
 
Četrnaest godina unazad Miljkovići su bili izlagači na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i neretko su na njemu osvajali nagrade, plakete, a to govori da iza rada ove porodice stoji veliki rad.
 
Za ostanak i opstanak na selu

Privatna arhiva

Farma je u međuvremenu postala poznata i priznata. Iz farme „Miljković“ veliki broj grla se prodaje kako na području Srbije, tako i u zemljama bivše Jugoslavije. Svakodnevno je na farmi u proizvodnji oko 500 majki u odgoju sa mladima i trude se da taj broj održavaju. Zanimljivo je to da Miljkovići, pored 500 grla na samoj farmi, za nijansu manji broj grla imaju na svom porodičnom imanju, u manjoj štali, koja je bila podstrekač da se na porodičnoj njivi sagradi farma koja danas ponosno nosi ime porodice i sinonim je za kvalitet.
 
Savet braće Miljković mladim ljudima je da pokušaju da pokrenu svoj biznis u svojoj zemlji, na svom imanju i da ako žele da uspeju u svom cilju u njega moraju da veruju svim srcem i da svu svoju snagu, znanje i umeće usmere ka svom idealu, a to je živeti, raditi i na kraju stvarati na svom parčetu zemlje.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.