„Znamo šta su penkalo i notes, ali dobro znamo i šta su čekić i nakovanj“

Najbolje iz Srbije

10.02.2021. - 09:32

„Znamo šta su penkalo i notes, ali dobro znamo i šta su čekić i nakovanj“

Iako su im tokom čitavog života na dohvat ruke bili lim, gvožđe, čekić, makaze i drugi alati, bračni par iz Leskovca, Verica i Dragan Valčić, nisu ni sanjali da će oboje posle završenih fakulteta postati limari. Ali, nepredvidivi tokovi života navešće ih na put kojim su koračali njihovi preci

Dragan je po struci diplomirani inženjer mašinstva, a još kao dečak pomagao je u porodičnom poslu ocu Božidaru, limaru, ne sluteći da će limarski zanat biti ono što će i njegovu decu, Miloša i Maju, odškolovati i izvesti na pravi put. Verica je završila Ekonomski fakultet i kao diplomirani ekonomista zaposlila se u fabrici za proizvodnju priključnih poljoprivrednih mašina „Proleter“, gde je radila kao finansijski rukovodilac. Nažalost, nakon 25 godina rada Verica ostaje bez posla. „Iako nisam ni slutila da ću penziju dočekati kao limarka, ovaj zanat mi nije stran. Otac mi je bio kovač, univerzalni majstor. Još kao dete sam znala šta su čekić i nakovanj. Radila sam u fabrici koja proizvodi plugove i tanjirače, dok je svekar držao limarsku radnju koju je nasledio od oca Milana kao deo porodične tradicije. Upravo je suprug Dragan pored oca naučio klonferski zanat, kako se već tradicionalno naziva ova zanatska delatnost“, poručuje Verica.
 
„Znamo šta su penkalo i notes, ali dobro znamo i šta su čekić i nakovanj“

Privatna arhiva

Limarsku radnju „Valčić“ osnovao je davne 1905. godine Draganov pradeda Milan i od sedamdesetih godina prošlog veka nije menjala svoju lokaciju u čuvenoj Niškoj ulici u Leskovcu. Premda je u tom periodu bilo preko četrdeset limarskih radnji, danas samo limarska radnja porodice Valčić, okružena modernim buticima i urbanim životom, prkosi na istom mestu govoreći o vihorima prošlosti i periodu zanatstva. Proizvodi su autentični, nalik onima još iz tog perioda. Radnja poseduje raznovrsnu metalnu galanteriju. Sve se radi ručno na mašinama za sečenje i savijanje lima koje nisu menjane godinama. Trenutno najviše traže ćunke, a u sezoni ajvara dobro se prodaju peći bubnjare za pečenje paprike ili bolje rečeno „kubići“, kako je starina nazivala ove unikatne peći.
 
„Znamo šta su penkalo i notes, ali dobro znamo i šta su čekić i nakovanj“

Privatna arhiva

Dobar limar bio bi i Veričin i Draganov sin Miloš koji zna da radi sve u radnji, ali on je plavi mantil i crne makaze svojih predaka zamenio belim mantilom i finim hirurškim instrumentima. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu i sada kao doktor medicine završava specijalističke studije ginekologije i akušerstva. Nada se da će ova 2021. godina biti godina u kojoj će slaviti svoj položeni specijalistički ispit iz ove medicinske grane. Putem belog mantila pošla je i njihova ćerka Maja, koja je nakon završenih studija farmacije i sticanja zvanja magistra farmacije, nastavila svoju akademsku karijeru kao doktorand Tehnološkog fakulteta. Deca ovih supružnika su jako ponosna na sve svoje nagrade i rezultate koje su postigli tokom studiranja, ali njihov najveći ponos su njihovi roditelji koji su bez momenta oklevanja ostavili po strani svoje fakultetske diplome i okrenuli se poznatom stavu naroda: „Sve, sve ali zanat...“. Limarska radnja koja je odškolovala ova dva zdravstvena radnika oduvek je bila mesto svih njihovih početaka, mesto gde bi delili sa roditeljima sve svoje uspehe i neuspehe i mesto koje bi ih stalno podsećalo na poštenje i zvuk čekića koji njihov otac i dalje sa punim entuzijazmom drži u svojoj ruci. Pa i danas kada su oni odrasli ljudi na pragu osnivanja svojih porodica i dalje grle svoje roditelje na tom istom mestu dok im prepričavaju svoj radni dan.
 
„Znamo šta su penkalo i notes, ali dobro znamo i šta su čekić i nakovanj“

Privatna arhiva

„Mi smo jedna zanatska porodica koja je postigla sve u životu svojim radom. Iako moja deca neće nastaviti porodični posao, supruga i ja ćemo ovde raditi dokle možemo, ova radnja je više od moje kuće. Radom održavam i svoju fizičku kondiciju, ali što je još važnije, mnoge moje mušterije postale su i moji prijatelji. Primer smo da i od zanatstva može lepo da se živi“, navodi Dragan, limar sa fakultetskom diplomom.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).