25.01.2020. - 07:00

Čestitka predsedniku Narodne Republike Kine za Lunarnu novu godinu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo čestitku predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu, u kome se kaže:

„Ekselencijo,
poštovani predsedniče Si,
dragi prijatelju,

Primite srdačne čestitke za Lunarnu novu godinu, uz najbolje želje za napredak Narodne Republike Kine i blagostanje bratskog kineskog naroda. Kako je nastupajuća godina u znaku koji simbolizuje nove mogućnosti za velike uspehe, uveren sam da ćete, mudrom i odvažnom politikom, nastaviti da vodite svoju zemlju velikim koracima na čvrsto utemeljenom putu ka ostvarenju zacrtanih "stogodišnjih ciljeva" i Kineskog sna.

Mi, u Srbiji, veoma se radujemo impresivnim dostignućima Narodne Republike Kine, ponosni na „čelično prijateljstvo“ i sveobuhvatno strateško partnerstvo. Vama, poštovani predsedniče, dugujemo veliku zahvalnost za naše čvrste veze i uveren sam da će srpsko-kineski odnosi i u Novoj godini, kao i u deceniji pred nama, nastaviti da jačaju. Plodonosni rezultati saradnje naših dveju zemalja ogledaju se u sve brojnijim zajedničkim projektima u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u sve značajnijim ulaganjima kineskih kompanija u srpsku ekonomiju. Posebno me raduje što se razvija kulturna saradnja, što će doprineti još boljem međusobnom razumevanju naših naroda.

Uz lepa sećanja na moje prethodne boravke u Narodnoj Republici Kini, počastvovan sam što ću uskoro imati priliku da Vam uzvratim bar deo toplog gostoprimstva, koje mi je ukazivano na svakom mestu u Vašoj veličanstvenoj zemlji. U isto vreme, radujem se učešću na Devetom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 15. i 16. aprila u Pekingu. Činjenica da ćete Vi, ekselencijo, predsedavati Samitom, još jedna je potvrda da je format "17+1", od iniciranja 2012. godine, izrastao u sveobuhvatni mehanizam saradnje, kome Republika Srbija daje punu podršku i smatra ga važnim delom Vaše globalne inicijative za promociju mira i saradnje „Pojas i put“.

Uz trajnu zahvalnost na razumevanju Narodne Republike Kine za državne i nacionalne interese Republike Srbije i izraze naše potpune podrške politici „jedne Kine“, primite, poštovani predsedniče, srdačne pozdrave, najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i izraze mog osobitog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Beograd,
25. januar 2020. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).