Saopštenja

31.12.2019. - 13:11

Čestitke upućene predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom nastupajućih praznika

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom nastupajućih novogodišnjih i božićnih praznika, primio čestitke brojnih stranih zvaničnika.

Novogodišnje i božićne čestitke predsedniku Vučiću uputila je nemačka kancelarka Angela Merkel, čija čestitka glasi: "Dragi Aleksandre, od srca Vam želim da u miru i radosti provedete Božićne praznike i da sa mnogo zdravlja, snage i optimizma krenete u Novu godinu – neka 2020. bude za sve nas mirna i uspešna godina! Svako dobro!". Čestitku je uputio i predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer.
 
Iz Ruske Federacije čestitke su uputili predsednik Vladimir Putin, patrijarh Moskovski i Sve Rusije Kiril i mitropolit Ilarion, kao i premijer Dmitrij Medvedev, u čijoj čestitki se kaže: "Poštovani gospodine predsedniče, srdačno Vam čestitam Novu godinu i Božić. Odlazeća godina je obeležena uspešnim razvojem prijateljskih i partnerskih rusko-srpskih odnosa. Produbljuje se saradnja u oblasti privrede, investicija, trgovine. Realizuju se veliki zajednički projekti u energetici, industriji, infrastrukturi. Ubeđen sam da će realizacija obimnih bilateralnih dogovora doprineti povećanju ukupne saradnje, dati podsticaj novim perspektivnim inicijativama u različitim oblastima. To u potpunoj meri odgovara interesima Rusije i Srbije. Želim Vam, poštovani gospodine predsedniče, zdravlje i blagostanje, a svim građanima Srbije – sreću i prosperitet."
 
Predsednik Vučić primio je i čestitke predsednika Italije Serđa Matarele, predsednika Poljske Andžeja Dude,  premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa, premijerke Norveške Erne Sulberg, kao i kralja te zemlje Haralda V, kraljice Danske Margarete II, predsednika Švajcarske Konfederacije Ulriha Maurera i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.
 
Čestitke povodom novogodišnjih i božićnih praznika predsedniku Vučiću uputili su i predsednik i premijer Mađarske Janoš Ader i Viktor Orban, predsednik Albanije Iljir Meta, kao i predsednik i premijer Slovenije Borut Pahor i Marjan Šarec, u čijoj se čestitki, između ostalog, navodi: "Ne može se mnogo promeniti za dan. Međutim, za 366 dana, sa iskrenim namerama, odlučnim akcijama, pravom količinom hrabrosti i saosećanja, mi možemo da promenimo ono do čega nam je zaista stalo. Neka Vam praznici budu ispunjeni mirom, a 2020. godina neka bude puna dobrote, zdravlja i uspeha."
 
Čestitku predsedniku Vučiću uputio je i predsednik Egipta Abdel Fatah El Sisi: "Moja je iskrena nada da će Nova godina biti prilika da udruženo delujemo kako bismo prevazišli zastrašujuće izazove sa kojima se naš svet danas suočava dok krećemo u ostvarenje naših zajedničkih ciljeva mira, stabilnosti i napretka. Takođe se iskreno nadam da će srdačne veze i bilateralni odnosi između naše dve države nastaviti da napreduju u Novoj godini i u narednim decenijama kako bismo ostvarili bolju budućnost naših prijateljskih naroda. Ponavljajući svoje najiskrenije pozdrave, upućujem Vam najlepše želje za Vašu kontinuiranu dobrobit i za napredak i blagostanje Vašeg prijateljskog naroda i svih naroda sveta."
 
U svojoj čestitki predsednik Irana Hasan Rohani, između ostalog, navodi: "Uspostavljanje mira i spokoja kao dugogodišnjeg ljudskog ideala služi kao preduslov za ostvarivanje ljudskog prosperiteta i procvata. Snažna potreba za rešenjem ovog ključnog pitanja pokreće nas na preduzimanje koraka za unapređenje mira i pravde, kao suštine ljudskog ideala u oblikovanju bolje budućnosti. Kroz saradnju, primenjujući princip mirnog suživota, suzdržavajući se od jednostranosti i pronalazeći strategije i rešenja u praksama i idejama zasnovanim na pravdi, nadam se da ćemo svi uspeti da u narednoj godini svakome predstavimo svet koji karakterišu spokoj i saosećanje."
 
Čestitke predsedniku Srbije uputili su i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Republike Koreje Mun Džae-in, predsednik Palestine Mahmud Abas, predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, kao i premijer Japana Šinzo Abe.
 
Pored brojnih državnika, predsednik Vučić primio je i čestitke uglednih poslovnih ljudi iz inostranstva, kao i članova diplomatskog kora u Beogradu.
 
Beograd, 31. decembar 2019. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).