08.11.2012

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Na inicijativu Kabineta predsednika Republike, u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike, Vlada je na sednici 2. novembra 2012. usvojila zaključak kojim se prepuručuje da se novoustanovljeni državni praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar) - obeleži na vidljiv i upečatljiv način

Kao likovno rešenje za amblem koji se nosi u sedmici pre Dana primirja i na sam dan praznika prihvaćen je cvet Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenice.

 

Natalijina ramonda je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njena simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.