img_0335.jpg

Saopštenja

15.02.2016. - 13:34

Dodela odlikovanja povodom Dana državnosti

OBRAĆANjE PREDSEDNIKA REPUBLIKE NA DODELI ODLIKOVANjA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI Beograd, 15.2.2016. 11:00h

Poštovani članovi Vlade
Cenjeni dobitnici odlikovanja,
Dragi gosti,
Dame i gospodo,
 
Imam čast da stojim pred vama u pokušaju da vam se svima u nekoliko rečenica zahvalim na onome što činite u slavu svoje Srbije i njenih građana.
Slušam protokolarne reči, zasnovane na zakonu, „Predsednik Republike Srbije je odlikovao...“ i mislim koliko je to malo tačno. 
Vi ste odlikovali sebe a Predsednik samo nije uspeo da svima koji su se odlikovali dodeli odlikovanja. Zato ću sve do kraja mandata neprekidno morati da se suočavam sa sopstvenom nemoći da svima koji su se uzdigli iznad nas i odlikovali uručim odlikovanja.
Pa dobro, ako je moja, i naša, dužnost i privilegija da u izgradnji humane zajednice istaknemo one koji odskočiše, pa nesebičnim trudom i odricanjima izgrađuju i promovišu najviše vrednosti, onda je to jedan od poslova koji mi donosi najviše radosti. Možda bi Andrić rekao da tako, u naše vreme, budućim naraštajima ostavljamo znakove pored puta.
Zato mislim da promocija društvenih vrednosti kulture pohvale, kulture nagrađivanja, kulture zahvaljivanja ne sme da bude na začelju, svrstana u manje važne. Neobjašnjivo je ravnodušje prema uspesima pojedinaca i institucija o kojima, u većini slučajeva, više zna javnost u inostranstvu nego li u sopstvenoj zemlji. 
Koliko god nam nacionalnog ponosa i radosti donosili naši sportisti, toliko bismo ista osećanja mogli da podelimo sa građanima i kada su u pitanju umetnost ili nauka, samo kada bi i takvi rezultati bili vidljiviji ili čak uopšte vidljivi u našim medijima, našim razgovorima, našoj svakodnevici izvan uskih krugova znalaca i kolega.
Najzad, jedna od osnovnih mernih jedinica uspeha jedne države i društva jeste i u tome koliko doprinosi napretku ne samo svoje otadžbine, već civilizacije, koliko su njeni građani prisutni u svetskoj naučnoj ili umetničkoj zajednici, koliko svet vrednuje njihova postignuća. Kada bismo više bili informisani o svemu tome, manje bismo se čudili broju onih koji svake godine na Dan državnosti dobijaju odličja. I ove, i svake godine, na našu radost, moglo bi da ih bude još toliko koliko ih ima, zato što su „ljubav i rad temelji naše humanosti“ kako je rekao Frojd, nesvesno misleći i na našu Srbiju.
Dragi slavodobitnici, 
Čast mi je da vam, u ime svih građana Srbije, uručim odličja. 
O vašem radu i uspesima Konfučije je rekao sve „Kad radiš za druge radi tako posvećeno kao da radiš za sebe“. Samo takvom posvećenošću prevazilazite svakojake prepreke koje, u Srbiji naročito, neminovno stoje na putu uspeha. 
Vama čestitam zaslužena priznanja, a građanima Srbije Sretenje – Dan državnosti.   
 
 

Video materijal možete preuzeti sa linka: http://we.tl/gjKk2S6ET3

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.