13.02.2013. - 18:28

Druga sednica Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja – 1700 godina od donošenja Milanskog edikta

Beograd, 13. februar 2013. godine – Na današnjoj drugoj sednici Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja – 1700 godina od donošenja Milanskog edikta kojim kopredsedavaju predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić i Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, usvojen je izveštaj o dosadašnjem radu i predlozi za buduće manifestacije u okviru jubileja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je blagoslov tolerancije i mira vaseljenskog patrijarha gospodina Vartolomeja, koji je potvrdio dolazak u oktobru mesecu gde će učestvovati na zajedničkoj liturgiji.

Patrijarh srprski gospodin Irinej izrazio je zadovoljstvo uspehom koji je postignut u realizaciji projekta obeležavanja Milanskog edikta, istakavši da je poruka hrišćanske ljubavi i sloge na pravi način poslata u svet.

Organizacioni odbor se saglasio sa predlogom predsednika Republike da se u okviru državnog programa obeležavanja Milanskog edikta održi umetnička kolonija koja će okupiti najprestižnije vizuelne umetnike celog sveta koji će umetnički izraziti ideje u vezi sa Milanskim ediktom. Namera je da ti radovi ostanu u Srbiji kao trajno svedočanstvo obeležavanja ove svečanosti i budu prezentovani širom sveta.

Na sednici su predstavljene i inicijative Srpske pravoslavne crkve i SANU, koje imaju za cilj da se domaćoj i stranoj javnosti približi na stručan i jasan način istorijska i verska vertikala od cara Konstatina do cara Dušana kroz seriju otvorenih predavanja u zemlji i inostranstvu.

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.