581776_514589248587791_1062226423_n.jpg

Saopštenja

02.11.2013. - 12:07

Državni vrh pozvao Srbe na izbore

BEOGRAD - Državni vrh Srbije pozvao je srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji da izađe na izbore 3. novembra i izabere srpske gradonačelnike i srpske odbornike, jer je svaki drugi rezultat "poraz i dovođenje Albanaca na vlast u sredini u kojoj nikada nisu živeli".

 
Poštovani građani, 
 
Obraćamo vam se neposredno pred lokalne izbore koji se u nedelju, 3. novembra, održavaju u A.P. Kosovo i Metohija. Želimo da vas u ovom, verovatno odsudnom momentu, iskreno, potpuno i precizno informišemo o toku pregovora vezanih za sprovođenje predstojećih izbora i da vam, kao ljudi kojima je Srbija poklonila poverenje iznesemo naš stav u vezi sa izborima. 
Republika Srbija ušla je u dobroj veri u razgovore sa predstavnicima kosovsko-metohijskih Albanaca, svesna činjenice da bez saradnje sa Evropskom unijom i drugim partnerima na teritoriji Kosova i Metohije nije moguće poboljšati položaj Srba u Pokrajini.
Nijedan dogovor koji smo do sada postigli nije pogoršao uslove u kojima žive Srbi niti je ugrozio njihov položaj na Kosovu i Metohiji. 
Naši državni organi -Vlada, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i drugi, učinili su sve što je u njihovoj moći da se izborni proces odvija demokratski, uvažavajući prava svih učesmika, bez zastoja, prepreka i problema. 
Obe strane dale su reč da će dogovoreno u dobroj veri biti i sprovedeno. 
Po otpočinjanju sprovođenja izbornih radnji i početku rada Radne grupe za sprovođenje izbora, naša strana suočena je sa organizovanim delovanjem Prištine, koje je imalo za cilj da oteža ili onemogući masovno učešće na izborima Srba i drugih građana Kosova i Metohije lojalnih Republici Srbiji. O načinu funkcionisanja te radne grupe i njenim zaključcima, podnošeni su i redovni izveštaji vladinom Odboru za implementaciju Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa postignutog u dijalogu između Beograda i Prištine u Briselu.
Danas, svega nekoliko dana pred održavanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, još uvek dogovaramo ostvarivanje nekih od ključnih elemenata potrebnih da bi predstojeći proces mogao da prođe u duhu sporazuma, u skladu sa principom statusne neutralnosti i bez rasprostranjene diskriminacije pojedinih učesnika u izbornom procesu.
Zloupotrebe vezane za birački spisak, uskraćivanje prava glasa interno raseljenim licima, podmetanje formulara i izbornog materijala sa paradržavnim obeležjima samo su deo dugačke liste poteza koji su učinjeni sa namerom da izbori ne uspeju i da Zajednica srpskih opština ne zaživi. 
Državno rukovodstvo je, vođeno interesima Republike i njenih građana, očuvalo neophodno jedinstvo. mada je suočeno sa opstrukcijama i podmetanjima koje dolaze iz Prištine, a kojima na ruku ide i delovanje manjeg dela političke javnosti iz Beograda. 
Svesni da Srbi nikada u istoriji nisu mogli da postignu bilo kakav rezultat ako su bili podeljeni, svi najvažniji politički subjekti i funkcioneri, zabrinuti nad sudbinom preostalih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji, ujedinili su se oko ideje sabiranja i okupljanja, oko stvaranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Postigli smo da čitav svet prizna zajednicu srpskih opština kao krov pod kojim će se okupiti kosmetski Srbi i drugi koji Republiku Srbiju priznaju za svoju državu, i kao dom u koji mogu da se vrate svi raseljeni koji žele. 
Sve to ćemo postići ako izaberemo srpske gradonačelnike i srpske odbornike i oformimo srpske opštine. Svaki drugi rezultat je poraz i dovođenje Albanaca na vlast u sredini u kojoj nikada nisu živeli.
Danas se, posle godina poraza, strepnje i neizvesnosti, Srbima pruža prilika da u srpskim sredinama na Kosovu pobede i da iz te pobede stvore Zajednicu preko koje bi ostali neraskidivo povezani sa našom državom. Srpska Zajednica, kao čvrsta struktura priznata od Međunarodne zajednice, prva naša institucija za koju niko neće reći da je paralelna bi, u slučaju izbornog uspeha, bila ne samo osnovana, već i priznata, uvažavana i poštovana. 
U ovakvim okolnostima, treba da budemo svesni da se neizlaskom na izbore pokazuje želja da se bez Srbije rešava problem Kosova i Metohije, što je ne samo etički i politički neprihvatljivo već i lišeno izgleda na uspeh. Loše posledice koje bi proistekle iz poraza su nemerljive, a oni koji bi se tome radovali su loši ljudi, bez obzira da li su Albanci ili Srbi.
Zato apelujemo na sve vas koji ste se prijavili za izbore da u nedelju, 3. novembra 2013. godine, izađete na glasačka mesta, bez obzira na to što svi oni koji su želeli da glasaju neće moći da ostvare to svoje pravo. Samo visok odziv, jedinstven nastup i podrška državnoj politici, obezbediće opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. 
Vaša Srbija vas zove i želi da vam pomogne da sa svojom decom živite u svojoj kući, na svojoj imovini, sigurno i sa nadom u očima. Nemojte da pogrešite, tu grešku nikada ne bismo mogli da ispravimo. Budite odgovorni pred svojim potomcima.
 
Živela Srbija!
 
               
Predsednik Srbije      
Predsednik Vlade Srbije  
Prvi potpredsednik Vlade Srbije
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.