30.09.2014. - 15:54

Informacije o poseti Njujorku - odgovor Blicu

Beograd, 30. septembar 2014. godine – Informacije koje su do sada objavljivanje u pojedinim medijima su neistinite i senzacionalističke, počev od broja članova delegacije, ukupnih troškova, slike hotelske sobe, broja susreta predsednika na marginama i slično.

Podsećamo Vas da je za četiri dana koliko je trajao boravak u Njujorku, predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio na samitu povodom klimatskih promena u sedištu Ujedinjenih nacija, gde je podvukao da je Srbija deo zajedničkog tima i aktivni učesnik u naporima da se zaštiti životna sredina, u nadi da će nauka što pre ponuditi jasne odgovore i nesumnjive dokaze, a politika najbolja i najbrža rešenja. Predsednik je imao izlaganje na Generalnoj skupštini na kojoj su razmatrana međunarodna pitanja od globalnog interesa, poput klimatskih promena, stanovništva i razvoja, mirovnih operacija i međunarodne borbe protiv terorizma. Predsednik je iskoristio priliku da još jednom podvuče da je nacionalni prioritet Republike Srbije očuvanje teritorijalnog integriteta naše zemlje i otpor secesionizmu. Takođe se osvrnuo na situaciju u Ukrajini i Bliskom Istoku. Srbija je, kako je podvukao predsednik, zauzela stav da se situacija u Ukrajini treba rešavati mirnim putem i kroz dijalog, uz poštovanje teritorijalne celovitosti te zemlje, kao što očekuje i od drugih da poštuju granice Srbije. Što si tiče situacije u Siriji i Iraku, Srbija najoštrije osuđuje terorizam i ubistva koje su počinili pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država. Takvi oblici terorizma predstavljaju jednu od najozbiljnijih pretnji po međunarodni mir i bezbednost, a Srbija je više nego ikada, posvećena da podrži međunarodne napore u borbi protiv terorizma, jer ga je i sama iskusila na svojoj teritoriji, od strane albanskih ekstremista.

Održani su brojni bilateralani razgovori sa članicama UN, usmerene na promociju naših nacionalnih interesa i unapređenje političke i ekonomske saradnje sa tim zemljama. Predsednik se susreo na marginama samita sa predsednicima Poljske, Slovačke, Letonije, Slovenije, Angole, Namibije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Bugarske, kraljem Španije, članom predsedništva BiH Radmanovićem i sa državnim sekretarom Vatikana, kao i sa generalnim sekretarom UN, Ban Ki Munom.  Predsednik Republike Srbije takođe je prisustvovao i  svečanom prijemu koji je organizovao predsednik SAD Barak Obama. Predsednik Obama se zahvalio i čestitao predsedniku Nikoliću na dobrom radu sa porukom da nastavi istim tempom.

Predsednik je svim sagovornicima predstavio komparativne prednosti Srbije za investicije, naročito u oblasti poljprivrede i prehrambene industrije, energetike, infrastrukture, nauke  i informacionih tehnologije, proizvodnje lekova, turizma, i mnogim drugim. Predsednik Nikolić je izvestio svoje kolege o situaciji na KiM i o naporima da se normalizuje život svih građana u Pokrajini uz poštovanje demokratskih principa i pravne države. Predsednici zemalja članica EU su istakli podršku evrointegracijama Srbije, i naglasili da će na svaki mogući način pomoći Srbiji da ostvari punopravno članstvo

Informacija u nastavku je prva i prava na temu troškova boravka predsednika u Njujorku i broja članova delegacije

Predsednik za najvažniju i najduže i najbrižljivije pripremanu posetu inostranstvu – učešće na godišnjem zasedanju UN ima predviđen budžet koji usvaja Skupština Republike Srbije. Kao što je Služba za saradnju sa medijima već obaveštavala javnost, troškovi predsednika su znatno manji, nego što je to bilo u vreme njegovih prethodnika, a  prošlogodinji odobreni iznos nije potrošen u celosti i višak je vraćen u budžet. Samo da podsetimo, hotelski smeštaj je višestruko skuplji tokom godišnjeg zasedanja GS UN

Ukupna potrošena suma je duplo manja od one koju je objavio jedan tabloid. Pojedine neukusne i primitivne napise o predsedniku, supruzi i delegaciji bespredmetno je demantovati, jer govore o nedostatku kulture, vaspitanja i morala njihovih autora i o urednicima tabloida koji su ih objavili. Žalosna je činjenica da se plasiranjem neistina o predsedniku kalja ugled i reputacija cele Srbije.

Inače, predsednik Tomislav Nikolić i gospođa Dragica Nikolić ne koriste dnevnice tokom službenog boravka inostranstvu, pa to nisu činili ni tokom boravka u Njujorku.

U nastavku su odgovori na Vaša pitanja obojeni u crveno, kao i uporedna tabela troškova boravka predsednika u Njujorku u proteklih pet godina.

1.   Koliko je lica boravilo u Njujorku?

·   Sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem u Njujorku je boravilo devet članova delegacije.

2.   Koliko snose ukupni troškovi?

·   U tabeli u nastavku su ukupni troškovi za 2014. godinu u USD, sa komparativnim prikazom u prethodnih pet godina.

Godina

Valuta

Ukupni troškovi (put,smeštaj, dnevnice)

110,355.45

115,817.47

85,590.21

59,215.31

71,816.34

78,751.36

3.   Ko je snosio troškove puta Dragice Nikolić?

·  Generalni sekretarijat predsednika Republike

4.   Po kom osnovu su boravili članovi Fondacije DN i kako su plaćeni troškovi puta i boravka u Njujorku i da li su imali dnevnice i po kom osnovu?

·  Pozivamo Vas da to pitanje postavite ovlašćenim licima iz fondacije „Dragica Nikolić“

5.   Koliko članova obezbeđenja putovalo?

·  Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike nije ovlašćena da Vam odgovori na to pitanje. Za tu informaciju možete da se obratite MUP-u RS

6.   Po kom osnovu?

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).