Djuric(4).jpg

Saopštenja

20.08.2013. - 00:00

Marko Đurić: Na lokalne izbore na KiM sa jedinstvenom listom

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je na sastanku predsednika Tomislava Nikolića sa predstavnicima Srba sa centralnog Kosova postignuto suštinsko jedinstvo predstavnika srpskog naroda na KiM i države da se izađe na lokalne izbore 3. novembra sa jedinstvenom srpskom listom.

 
"Na sastanku sa predstavnicima 25 opština sa Kosova i načelnicima svih okruga postignut je jedinstven stav da se na izbore izađe sa ujedinjenom srpskom listom iza koje će stajati akt podrške institucija u Srbiji", rekao je Đurić novinarima.
 
Đurić je rekao da opštine koje će biti formirane na osnovu tih izbora neće biti opštine nezavisne države Kosova već srpske opštine preko kojih će predstavnici srpskog naroda na međunarodno priznat način ostvarivati svoja prava.
"Svi oni koji danas u ime privremenih institucija samouprave ohrabruju srpski narod da na te izbore izađe sa aspekta navodne podrške kosovskoj nezavisnosti treba da znaju da rezultat tih izbora neće biti afirmacija kosovske državnosti i da će ovi izbori biti sprovođeni isključivo na osnovu briselskog sporazuma i plana njegove primene ", naglasio je Đurić.
 
On je precizirao da se na sastanku razgovaralo o svim detaljima i izazovima koji predstoje a koji nisu malobrojni - od toga kako će biti sprovedena kontrola glasanja, kako će se rešiti problem sa biračkim spiskom, pa do toga kako se treba suočiti sa izuzetno kratkim rokovima kako bi se sve potrebne radnje obavile.
 
Đurić je podvukao da će svi kapaciteti koji država i narod imaju jedinstveno biti stavljeni u funkciju toga da Srbi na Kosovu i Metohiji za sebe izbore vlast u onim opštinama u kojima čine većinu. On je precizirao i da je cilj da kao narod Srbi na Kosovu steknu preko potreban autoritet, kredibilitet u očima međunarodnih institucija i tako dođu u bolju poziciju od ove u kojoj institucije nisu univerzalno prihvaćene.
 
Sastanku, koji je završen oko 16 časova, prisustvovali su i premijer Srbije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.
 
U delegaciji Srba sa juga KiM bili su načelnici Kosovskog, Kosovsko-pomoravskog, Pećkog i Prizrenskog okruga, šef biroa za KiM u Gračanici i predstavnici 25 opština južno od Ibra, između ostalog opština Gora, Suva Reka, Orahovac, Prizren, Peć, Novo Brdo, Priština, Istok, Đakovica, Dečani, Kosovo Polje...
 
Đurić je precizirao da su sastanku prisustvovali predstavnici svih opština i načelnici svih okruga koji funkcionišu u sistemu Republike Srbije južno od Ibra i podvukao da su sa njima bila i predstavnici Goranaca.
 
Građani severa KiM će podržati državnu politiku
 
Đurić je izjavio da se sa Srbima sa severa KiM intenzivno razgovara i da je ubeđen da će građani sa severa pokrajine podržati državnu politiku. 
 
Đurić je, posle sastanka sa predstavnicima Srba južno od Ibra, rekao i da je ubeđen da će neki od onih koji se protive izlasku na lokalne izbore na Kosovu 3. novembra imati dovoljno odgovornosti da slede jedinstvenu državnu politiku 
 
On je dodao da će Srbija izlazak Srba na izbore 3. novembra podržati i konkretnim koracima, koji će omogućiti da do toga dođe i na severu.
"Ne očekujem da će svi oni koji su vođeni ideologijom ili stranačkom pripadnošću i ne prihvataju državnu politiku lično promeniti stavove, ali uveren sam da će velika većina građana KiM, posebno u sredinama na severu... slediti državnu politiku", rekao je Đurić.
 
On je dodao da nijedan pojedinac, bez obzira kako se neodgovorno odnosi, neće moći da utiče na izlazak na izbore.
 
Odgovarajući na pitanja vezana za izjavu premijera Ivice Dačića da će oni koji na KiM ne rade u skladu sa državnom politikom a postavila ih je Vlada Srbije biti smenjeni, Đurić je rekao da očekuje da će vlada "razmatrati sve opcije".
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.