22.09.2017. - 18:35

Njujork 22.09. Sastanak sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom sa kojim je razgovarao o dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

Tom prilikom predsednik Vučić je istakao da Srbija smatra Ujedinjene nacije jednom od najznačajnijih međunarodnih organizacija, sa stanovišta zaštite našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da će taj značaj biti još veći tokom mandata Antonija Gutereša. On je naglasio da će Srbija podržati njegove planove i reformske procese. „Ujedinjene nacije su mesto gde i male zemlje mogu na ravnopravan način da iznesu svoje stavove“, rekao je predsednik Srbije. On je pohvalio i delovanje UNMIK na Kosovu i Metohiji, čije je prisustvo od ključnog značaja za Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini.

Generalni sekretar UN Gutereš je naglasio da prati napredak Srbije, pohvalivši inicijativu za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. On je izrazio zahvalnost za učešće srpskih vojnika i policajaca u mirovnim misijama pri UN.

Predsednik Vučić, koji ovim susretom završava svoj boravak u Njujorku, pozvao je generalnog sekretara Gutereša da poseti Srbiju.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Njujork, 22. septembar 2017.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).