CABA7813.jpg

Saopštenja

06.10.2013. - 19:05

Odnosi Srbije i Hrvatske iskreniji nego ikada

ZAGREB - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je stanje međudržavnih odnosa Srbije i Hrvatske “bolje nego što je ikada bilo” zato što je, kako je rekao, “iskrenije nego što je ikada bilo”.

 
Nikolić, koji će se sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem sresti u Beograu 16. oktobra, kaže da svuda vidi dobre osnove za saradnju dve države i dodao da i problem mogu biti dobar osnov za saradnju, ako ih “rešavamo u dobroj veri”.
 
"Naravno da sve moramo popraviti, lečiti bolna mesta, moramo zatvoriti čelična vrata svoje prošlosti i to ostaviti istoriji, ostaviti sećanja i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti”, naveo je predsednik Nikolić u intervjuu zagrebačkom “Jutarnjem listu”.
 
“Mislim da smo predsednik Josipović i ja spremni da otvorimo one teme koje zapravo još uvek predstavljaju kamen spoticanja u odnosima Srbije i Hrvatske. To će biti prilika da rešimo otvorena pitanja, a ne prilika da podsećamo jedni druge na to što jedni drugima nismo rešili, odnosno što smeta dobrim odnosima naših država i naša dva naroda”, naveo je predsednik Nikolić.
 
On je uveren da će prilikom predstojećeg susreta, do kojeg je smatra trebalo da dođe mnogo ranije, sa svojim gostom razgovarati o granici, o pitanju srpske imovine, nerešenim pravima, posebno penzijskih, i svih ostalih, kao i o nestalim osobama.
“Zaista sam otvoren za temu o nestalim osobama, jer se povremeno u javnosti spominje priča da i u Srbiji ima nekih grobnica, još uvek neotkrivenih, gde su pokopani hrvatski građani. Voleo bih da mi se ukaže na te lokacije i prekopaćemo svaki centimetar kako bi tu anatemu skinuli sa svojih leđa”, poručio je predsednik Srbije.
 
On je dodao da će sa Josipovićem, koji prvi put dolazi u zvaničnu posetu Beogradu, razgovarati i o pravima Hrvata u Srbiji i o pravima Srba u Hrvatskoj, o odnosima s onima koji to, kako je rekao, naše otopljenje odnosa kvare, o različitim vidovima demonstracija sile protiv države, onih koji se pod plaštom lažnog patriotizma, i posebno u Hrvatskoj, sukobljavaju i sa svojom vladom, s demokratskim načelima i sa svojim ustavnim poretkom.
 
Predsednik kaže da mnogo očekuje od privreda dveju zemalja, imajući u vidu činjenicu da ni Srbija, ni Hrvatska, a ni Slovenija koja je u to uključena, nemaju proizvod za svetsko tržište.
“Ali svi zajedno mogli bismo da se vratimo na stara tržišta koja su Srbiji ponovo dostupna po vrlo povoljnim uslovima, koje ni Slovenija ni Hrvatska, kao članice Unije ne mogu imati”, rekao je Nikolić istakavši da takođe očekuje da svim građanima regiona bude bolje. Predsednik, naime, misli da on i njegov hrvatski kolega, jedan u drugome, imaju prave sagovornike za saradnju.
 
“Misli da će i prednik Josipović iskoristiti priliku da pokrene najvažnije teme - ja takođe”, rekao je predsednik koji se do sada sa Josipovićem sreo nekoliko puta na raznim skupovima.
 
Nikolić je napomenuo i da on drugačije obavlja funkciju predsednika Republike u odnosu sa njegove prethodnike - doslovce u skladu sa Ustavom Republike Srbije.
“Ne ponižavam vladu, ne stavljam je podređeni odnos u odnosu na predsedničku funkciju. Vlada je dužna da vodi spoljnu i unutrašnju politiku, ona je odgovorna za to, s njom mogu da sarađujem, s obzirom na to da predstavljam Srbiju u zemlji i inostranstvu, to je na neki način vođenje spoljne politike , u potpunoj saglasnosti s Vladom Republike Srbije. Želim da premijer i vlada, odnosno resorni ministri, sarađuju između sebe, što se pokazalo da nije dovoljno da samo predsednici iskažu visok stepen razumevanja, pa čak i prijateljstva, ako to ne prenesu na ostale nivoe vlasti i ako to ne stigne do svakoga građanina pojedinačno”, naveo je Nikolić.
 
On je ukazao da, kada nema aktivne saradnje na svim nivoima, stiče se utisak da predsednici postoje samo radi sebe, da su se izdvojili u svojoj citadeli i da ne brinu o tome šta se dešava s narodom, a da posebno ne brinu o tome mogu li svojoj vladi olakšati posao ili ne.
“Dakle, moja je nedvosmislena želja da, ne samo gospodin Josipović i ja, već svako u svom domenu sarađuje s kolegom iz druge zemlje, zato što je to jedini pravi način da ponovo uspostavimo odnose poštovanja. Jer zbog bolne prošlosti neko vreme među nama neće biti ljubavi”, naveo je predsednik Srbije.
 
"Ja sam postavio Vučića za borbu protiv korupcije"
 
 
Nikolić je izjavio da se prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nije sam "stavio na čelo" borbe protiv korupcije, već da ga je na tu funkciju postavio on jer je Vučić "jedini stopostotno sposoban za taj posao".
"Ja sam ga postavio na tu funkciju sa koje može direktno, operativno da rukovodi timom koji se bori i protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala. Postavio sam ga na čelo borbe protiv kriminala i korupcije zato što je on jedini stopostotno sposoban za taj posao i moja odluka se pokazala ispravnom", rekao je predsednik Nikolić.
 
Predsednik je rekao da je borba protiv korupcije u zamahu, da je korupcija zlo koje vas, kako kaže, sprečava da se i ekonomski razvijate i da obezbedite socijalnu sigurnost svojih građana. 
"Korupcija je način da pojedinci postanu bogati, a država osiromaši. Srbija je prožeta korupcijom zato što više od deset godina nije promenjena vlast, a osnova za borbu protiv korupcije, osnova za demokratiju je promena vlasti", kazao je Nikolić, napomenuvši da Vučić ima primarni zadatak da otkrije izvore korupcije. 
 
Nikolić napominje da je Srbija angažovala i stručnjake iz inostranstva, jer "nikada niste sigurni da delite informacije o korupciji sa ljudima koji možda već nisu u tom kolu". 
 
Kad je u pitanju Kosovo, Nikolić je rekao da priznanje Kosova nije uslov za početak pregovora za članstvo Srbije u EU i napominje da "ako neko može biti član (EU) a da nije priznao nezavisnost Kosova, može i postati član a da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije".
"Priznanje Kosova nije uslov za početak pregovora i za članstvo u EU. Evropska unija ima pet članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, pa nisu isključene iz EU", naveo je Nikolić. 
 
Uostalom, dodao je, EU ima odluku o statusnoj neutralnosti, u svom ponašanju u odnosima između Srbije i privremenih institucija samouprave u Prištini. 
"EU, naravno, donosi odluke pod opterećenjem saznanja da su uticajne članice priznale nezavisnost Kosova i Metohije. Srbija vrlo uspešno izražava svoj stav da ne može biti priznata samoproglašena nezavisnost Kosova i Metohije, ali da Srbija može učestvovati u razgovorima s institucijama iz Prištine, kako bi se život građana na Kosovu i Metohiji normaliziovao i stvorile demokratske institucije", kazao je predsednik Nikolić. 
 
Podsetio je da je do sada više puta javnosti rekao da je njegovo opredeljenje potpuno jasno.
"To je opredeljenje moje prošlosti, mog vaspitanja, mog detinjstva, moje sadašnjosti. Sigurno neću podržati odluku da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije tako što bih se složio sa tim da Kosovo i Metohija više nisu u sastavu Republike Srbije". 
 
O tome bi, kako kaže, morao da razmišlja i tek kada bi narod promenom Ustava doneo takvu odluku - "tada bih se složio s narodom, ili kao neko ko se čak sa tim ne slaže, sklonio i prepustio drugima koji se mogu sa takvom odlukom pomiriti, da nastave da vode Srbiju".
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.