Oproštajna poseta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država

Saopštenja

19.09.2019. - 14:44

Oproštajna poseta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota i zahvalio mu što je svojim diplomatskim umećem doprineo jačanju srpsko-američkih odnosa.

“Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja”, rekao je predsednik Vučić i konstatovao da je intenziviran politički dijalog, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište.
 
Predsednik Vučić je naglasio da se nada da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje. U skladu sa tim, predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Skotu na medijskoj kampanji “Vi ste svet”, koju vodi Ambasada SAD, a koja podseća na važne trenutke iz zajedničke istorije dveju zemalja, ne samo na savezništvo u ratovima, nego i na doprinos srpskih naučnika razvoju američkog svemirskog programa i druge uspešne primere saradnje.
 
Ambasador Skot je rekao da je, tokom tri i po godine mandata, bio svedok značajnog povećanja američkih investicija u Srbiji, o čemu svedoči podatak da američke kompanije sada zapošljavaju više od 20.000 srpskih radnika. On je najavio da očekuje i nekoliko novih ulaganja.
 
Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspešnu vojnu saradnju.
 
Ambasador Skot je zahvalio na podršci koju mu je, u radu u Beogradu, pružao predsednik Vučić. On je predsedniku zahvalio i na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i na naporima za rešavanje različitih pitanja, ključnih za mir i stabilnosti u regionu.
 
Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine. Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić i ambasador Skot su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva obostrani kompromis, ali i dobitak i za Beograd i za Prištinu.
 
Ambasador Skot je naglasio da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja i da bi rešenje značilo i veću stabilnost na Zapadnom Balkanu. Ambasador Skot je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa.
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,

19. septembar 2019. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.