30.10.2016. - 15:59

Podrška Makedoncima za ostvarivanje prava u Srbiji

PANČEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, na obeležavanju 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, da makedonska nacionalna manjina u Srbiji ima punu podršku u ostvarivanju svojih prava i očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta.

On je na svečanoj akademiji u Centru za kulturu u Pančevu, kojoj je prisustvovao i makedonski predsednik Đorđe Ivanov, kazao da Srbija neguje i čuva prijateljske odnose sa tom zemljom, dodajući da makedonska nacionalna manjina predstavlja kariku koja učvršćuje te odnose i da je sa nacionalnom manjinom Srba u Makedoniji zajednički imenitelj dve države.

"Srbija će i dalje podržavati procese vraćanja pojedinačne i kolektivne svesti o značaju očuvanja nacionalnog, kulturnog, istorijskog identiteta makedonske manjine na našim prostorima", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, integrisani u društvene procese, lokalne i pokrajinske i državne institucije, pripadnici makedonske manjine daju značajan doprinos razvoju Srbije i svojom jedinstvenom kulturom obogaćuju ukupan kulturni i nacionalni prostor.

"Ovo je vaš dom, vaša kuća, vaša država. Negujte svoju specifičnost, negujte veze sa zemljom svojih predaka, čuvajte svoj kulturni identitet, jer je dragocen i dobrodošao kao još jedna lepa i važna karika snage Srbije", poručio je Nikolić.

Nikolić je istakao da je Srbija kao samostalna država omogućila daleko veća prava svojim građanima - pripadnicima nacionalnih manjina, od onih koji u svom zakonodavstvu imaju druge države Evropi.

Kao primer, predsednik je naveo da je, pored srpskog, makedonski jezik zvanični službeni jezik u mestima Jabuka, Pančevo, Dužine, Plandište, što je šef makedonske države pozdravio, ali i dodao da makedonski jezik treba da bude izučavan i u drugim osnovnim školama, gde Makedonci žive u znatnom broju.

Ivanov je rekao da je neophodno i realizovanje emisije na makedonskom jeziku na programima državne radiotelevizije i sva prava koje imaju Srbi u Makedoniji, u skladu sa bilateralnim sporazumom o zaštiti Makedonaca u Srbiji i Srba u Makedioniji.

On je preneo da je sa Nikolićem otvoreno rezgovarao i da mu je izneo legitmna očekivanja Makedonaca u Srbiji koja se odnose na izučavanje makedonskog jezika, veću zastupljenost u javnom, političkom i društvenom živiotu.

Ivanov očekuje da državni, pokrajinski i lokalni organi Srbije izađu u susret tim zahtevima, jer je to, tvrdi, ulaganje u prijatljestvo dva naroda i dveju država.

"Iako sa Srbijom imamo nekoliko različitih pozicija po nekim otvorenim pitanjima, to nas ne sprečava da ostvarujemo maksimalnu saradnju u svim oblastima od uzajamnog interesa", rekao je Ivanov koji je primetio da na Balkanu ima sve više retrogradnih procesa i da se zaoštrava retorika među državama.

On je istakao da je Makedonija poznata po svom demokratskom modelu integracije bez asimilacije i poštovanja svake zajednice, uključujući srpsku, istakavši da ga raduje što nalazi sličan odnos Srbije prema makedonskoj zajednici.

"To je pozitivan primer koji treba da prate i drugi susedi i iskreno se nadam da ćemo ovakvim pozitivnim tempom nastaviti u budućnosti", rekao je Ivanov.

Dvojica predsednika posadila su drvo prijateljstva u centralnom parku ispred zgrade Gradske uprave u Pančevu, a prisustvovali su potpisivanju protokola o bratimljenju mesne zajednice Jabuka sa opštinom Makedonski brod.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).