sajt.jpg

Saopštenja

23.05.2014. - 00:00

Predsednik Nikolić apelovao na banke da daju povoljne kredite

LJUBOVIJA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je danas na banke da pojedincima i ugroženim područjima daju povoljne kredite sa malim kamatima i na poček i poručio da će u utorak u Njujorku u Ujedinjenim nacijama, govoriti i o posledicama koje su izazvale poplave u Srbiji.

Nikolić koji je obišao rudnik olova i cinka Veliki Majdan, rekao je da je bankarima na današnjem sastanku rekao da naprave dobar plan i da ga predlože guverneru i Vladi Srbije.

"Ako treba da traže i izmene zakona i propisa da ljudima daju kredite sa malim kamatama na poček, da odlože naplate kredita koje su već dali, oproste nenaplative kredite, jer su mnoge firme potpuno propale", rekao je Nikolić i poručio da će iduće sedmice razgovaratii i sa osiguravajućim društvima.

Predsednik Srbije je poručio da će u Njujorku, u UN, prvenstveno govoriti o Kosovu i Metohiji, ali i da
će iskoristiti priliku da svet upozna sa posledicama poplava u Srbiji.

Nikolić je rekao i da je šteta u Ljuboviji koju je prethodno obišao, nemerljiva, i da je zato država poslala mašine i humanitarnu pomoć.
"Sreća je što nema žrtava. Treba sada stići u svaku kuću, na svako brdo da se vidi da li su svi sišli...", rekao je Nikolić dodajući da stručne komisije treba da utvrde da li u njima može da se ostane.

Poručio je i da će država obezbediti pomoć i za gradnju novih kuća ili postavljanje montažnih, te da je sada vreme da se pokaže ljudska solidarnost.

Predsednik Srbije je rekao i da Srbija ne računa da će moći da štetu nastalu poplavama otkloni zahvaljujući pomoći koja je prethodnih dana pristizala te da će morti da se gradi iz našeg "skromnog budžeta".

Govoreći o pomoći koja je došla iz inostranstva, Nikolić je rekao i da je Srbija danas na dobrom glasu, kao i da će dobiti pomoć od mnogih država.

"Razgovarao sam sa svima u svetu i nije sramota da se traži pomoć, jer to tražimo za naš narod i državu", rekao je Nikolić i poručio da je Francuska prihvatila da bude sponzor donatorske konferencije na kojoj će biti prikupljan novac iz celog sveta za Srbiju.

Naglasio je i da je Francuska naš prijatelj i da je sada dobra prilika da pokaže to prijateljstvo.
Nikolić je podvukao i da je Ljubovija konačno prohodna, navodeći da je čitav potez od Krupnja do te opštine na nestabilnom terenu te da su nakon poplava proradila i klizišta.

Podsećajući da je u toj opštini već bilo poplava proteklih godina, predsednik je poručio da bi ovogodišnje poplave trebalo da budu iskustvo za budućnost.

On je rekao i da sve donacije i humanitarna pomoć treba da budu transparentni. Nikolić je rudnik olova i cinka Veliki majdan obišao sa direktorom tog rudnika Nikolajem Mrozovim.

Rigorozno kazniti one koji zloupotrebe humanitarnu pomoć

Predsednik Nikolić izjavio je danas da će biti rigorozno kažnjeni svi koji na pravi način ne budu raspoređivali humanitarnu pomoć i poručio da je sada vreme za ujedinjenje, a ne za svađu.

"Najbolje je što nije bilo žrtava", rekao je Nikolić koji je prisustvovao sednici Kriznog štaba za vanredne situacije u opštini Ljubovija i dodao: "Ovo je prilika da se ujedininite, a ne da se svađate".

On je na sednici Štaba gledao film koji prikazuje štetu nastalu u toj opštini i rekao da nije došao u Ljuboviju da pomoć deli samo na osnovu slika koje je video, te da će ona ići najugroženijima.
"Uvek ima neko ko sumnja, a kazne za one koji se ogreše biće rigorozne", rekao je Nikolić kome je jedan od meštana dobacio "znam da će sve da ode na puteve i mostove, a ljudima ništa".

Predsednik Republike je na to odgovorio: "Uvek se nađe jedan kao ti, koji kaže da se neće naći pare za sve".

Predsednik opštine Ljubovija Miroslav Mićić rekao je da je od 14. do 17. maja ta opština bila potpuno blokirana i da se u nju nije moglo doći iz putnih pravaca Malog Zvornika, Bajine Bašte i Valjeva.

Najveću štetu opštini Ljubovija, kako je rekao, nanela je reka Ljuboviđa, ali i Gornja Trešnjica, Gračanička i Bukovička reka.

Na sednici Štaba precizirano je da je srušeno šest kuća, 24 je oštećeno, a 110 je ugroženo, dok su srušena tri, a oštećena četiri mosta.

Nikolić je nakon sednice Štaba posetio i Dom za stara lica, u kome su smeštene 34 raseljene osobe.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).