0402_20131.jpg

Saopštenja

04.02.2013. - 15:05

Predsednik Nikolić i predsednik Gul najavili investicioni bum u Srbiji

ANKARA - Predsednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul poručili su danas iz Ankare da je došlo vreme da Srbija i Turska sarađuju do poslednjeg atoma, a govoreći o turskim ulaganjima u Srbiju najavili su pravi investicioni bum.

Nikolić i Gul su u Ankari iz zatvorenih vrata razgovarali o ekonomskoj saradnji, ulaganjima Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji, ali i uticaju Turske na stabilnost na prostoru Balkana.

 

Govoreći o investicijama, Gul je najavio da su konkretni koraci za unapređenje saradnje već načinjeni i da je odmah nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini vidljiv napredak, ali i da turske i sprske firme uveliko rade na projektu izgradnje auto-puta kroz Srbiju na Koridoru 11, ka Jadranu.

"Doći će do ekonomskog i privrednog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska i privredna saradnja budu sve intenzivnije", poručio je Gul.

 

On je rekao da se već primećuje pomak u privrednoj saradnji a da se obim ekonomske saradnje posebno uvećao.

Gul je lično pozvao zainteresovane turske investitore da ulažu u Srbiju. "Podstičem ih i llično da investiraju i poručujem da će sve to biti razvoj koji će doprineti i razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je on. Gul je istakao i da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, oni Srbiju smatraju svojim bliskim susedom.

 

Predsednik Nikolić je rekao da se sa turskim kolegom usaglasio da će delimično biti zadovoljni kada trgovinska razmena dostigne milijardu evra. On je poručio da je Srbija otvorena za investicije Turske, za dolazak velikih kompanija te zemlje u Srbiju, izgradnju infrastrukture, davanje koncesija na proizvodnju energije...

"Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić.

 

On je rekao i da Turska može da bude faktor stabilnosti na Balkanu. " Mi ćemo sarađivati u svakoj akciji koja teži tom cilju", istakao je predsednik Srbije. Odgovarajući na pitanja novinara, dva predsednika govorila i o naporima obe zemlje da se integrišu u EU, ističući da Srbiju i Tursku, uz niz drugih stvari, i to vezuje. Nikolić je istakao da smatra da je i njegova i Gulova dužnost da dve države to urede, a da posle toga članstvo u EU , ne zavisi samo od njih.

 

Srbija je posvećena putu u EU i ispuniće sve uslove koje jedna država može da ispuni da bi postala članica, ali to ne znači da nećemo imati bilateralne odnose na najvišem nivou sa drugim međunarodnim organizacijama, rekao je Nikolić.

 

Trilaterlani sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine u maju

 

 

Nikolić je danas u Ankari najavio da bi trilaterlani sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine trebalo da bude održan u maju u Ankari.

 

Nikolić je posle razgovora sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom rekao da je Srbija danas prihvatila tu inicijativu prvog čoveka Turske. "Podržavmo inicijativu Turske za održavanje sastanka na vrhu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Predsednik Gul je kao domaćin predložio maj mesec u Ankari i mi smo to prihvatili", rekao je Nikolić.

 

Nikolić je jutros u predsedničkoj palati dočekan uz najviše državne i vojne počasti, gardu i plotun od 21 salve, a intonirane su i himne dve zemlje.

 

Posle tet-a-tet susreta dva predsednika biće održan sastanak delegacija Srbije i Turske, a potom i potpisan sporazum između dve vlade u oblasti omladine i sporta.

 

Nikolić, koji u Turskoj predvodi državnu delegaciju Srbije, obišao je ranije jutros memorijalni centar "Ataturk" posvećen "ocu turske nacije" i položio venac njemu u čast.

U spomen knjigu Nikolić je upisao: "Počastvovan sam što mogu da se poklonim senima čoveka čija vizija je podigla i uspravila ovu divnu zemlju i njen narod. Ovako veliki narod zaslužuje velikog oca Kemala Ataturka. Turska će živeti sve dok u njoj bude živela njegova ideja".

 

Nikolić će se kasnije sastati sa predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom, a vrečeras će predsednik turske prirediti svečanu večeru za delegaciju Srbije u predsedničkoj palati.

 

Nikolić sutra nastavlja posetu u Istambulu gde će se sastati sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i prisustvovati biznis forumu srpskih i turskih provrednika.

U Turskoj boravi i delegacija srpskih privrednika, koju predvodi predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

 

foto AP

 

Saradnja u oblasti omladine i sporta

 

Ministarka omladine i sporta Srbije Alisa Marić potpisala je danas u Ankari sa svojim turskim kolegom Suatom Kilicem sporazum o saradnji dve vlade u oblasti omladine i sporta.

 

Sporazum je potpisan u predsedničkoj palati u Ankari u prisustvu predsenika Srbije Tomislava Nikolića i turskog predsednika Abdulaha Gula. Cilj sporazuma, kako stoji u obrazloženju, jeste da omogući razvoj veza na svim nivoima između partnerskih organizacija i srodnih ministarstava, između ostalog, kroz razmenu vladinih stručnjaka, predstavnika nevladnih sportskih i omladiniskih organizacija, kao i učešće na međunarodnih konferencijama i drugim sprotskim događajima.

 

Sporazum predviđa i razmenu materijala i informacija, podsticanje razmene znanja i stručnosti, sprovođenje projekata u okviru programa prekogranične saradnje i podsticanje podnošenja zajedničkih projekata međunarodnim programima.

Delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Nikolić, boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Turskoj.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.