20_8_2013 Grcka(1).jpg

Saopštenja

20.08.2013. - 00:00

Predsednik Nikolić sa ambasadorima Grčke i Kuvajta

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas u oproštajne posete ambasadore Grčke i Kuvajta, Dimostenisa Stoidisa i Favzija Abdulaziza Ahmada Al-Jasema, i zahvalio se na naporima da unaprede odnose Srbije i tih država.

 
Predsednik Nikolić je u razgovoru sa Stoidisom podvukao izuzetne bilateralne odnose Srbije i Grčke i zahvalio se Stoidisu na prijateljstvu i ljubavi koje je utkao u unapređenje odnose dve zemlje.
"Posebnu zahvalnost dugujemo na podršci našiih grčkih prijatelja u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", istakao je predsednik i naglasio da ništa manje važna nije ni podrška Grčke u procesu evrointegracija.
 
Sledeće godine se obeležava stogodišnjica otpočinjanja Prvog svetskog rata i veoma je značajno da saveznici Grčka i Srbija na pravi način obeleže borbu za slobodu i mir protiv agresije i represije pod bilo kojim izgovorom, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.
 
Stoidis se zahvalio Nikoliću na podršci koju je ukazivao tokom njegovog mandata. Dve zemlje beleže veoma visok nivo bilateralnih odnosa u svim segmentima. Grčka će preuzeti predsedavanje Evropskom unijom u prvoj polovini 2014. godine i tu priliku će iskoristiti da maksimalno podrži na dobijanju podrške za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, navedeno je u saopštenju. 
 
Takođe, Srbija ne treba da sumnja u to da Grčka nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosovo i Metohije. 
"Obeležavanje godišnjice Prvog svetskog rata je vaoma važna i osetljiva tema, kojoj će Grčka pristupiti na poseban i temeljan način. Nema govora o nekakvoj reviziji istorijskih događaja i negaciji odgovornosti za dešavanja u tom ratu", istakao je Stoidis. 
 
Predsednik Nikolić se u odvojenom susretu zahvalio ambasadoru Kuvajta na naporu koji je uložio da se odnosi dve zemlje unaprede, istakavši da su postavljene solidne osnove za unapređenje bilateralne saradnje. Postoji znatan prostor u kome bi ta saradnja mogla da se proširi i svim segmentima, a naročito u oblasti investicija, zaključio je predsednik Nikolić
 
Al-Jasem je rekao da Kuvajt ulaže maksimalne napore na stabilizaciji situacije na Bliskom istoku. Ta zemlja se zalaže za dijalog i mirno razrešenje sukoba u Egiptu, istovremeno podržavajući aktuelnu vladu. Bilateralne odnose sa Srbijom, ambasador je ocenio kao veoma dobre, kao i da postoji veliki potencijal da se oni dalje prodube i unaprede. 
 
Ambasador Al-Jasem će nakon isteka mandata ostati da živi u Srbiji, navedeno je u saopštenju
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.