kirbi(2).jpg

14.10.2013. - 00:00

Predsednik Nikolić sa ambasadorom SAD-a

Beograd, 14. oktobar 2013. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Kirbijem.

Tom prilikom, predsednik Nikolić je istakao da Srbija danas ima hrabro i odvažno rukovodstvo koje se otvoreno hvata u koštac sa problemima i to građani prepoznaju i daju punu podršku.
„Kroz borbu protiv korupcije, preduzimanje mera za stabilizaciju ekonomije, rešavanje problema Kosova i Metohije, unapređenje imidža Srbije, uspostavljanje iskrenih odnosa u regionu, država je za kratko vreme ostvarila zavidne rezultate. Protiv te borbe su ekstremni pojedinci, ili oni koji nemaju hrabrosti da se upuste u rešavanje tih problema“, rekao je predsednik Nikolić i dodao da čak i pojedini činioci u vladi ne mogu da prate aktuelnu dinamiku koja vodi boljitku Srbije.

Ambasador Kirbi je istakao hrabrost predsednika Nikolića da ide glavnim, umesto sporednim putem sa vizijom napretka Srbije.
„Srbija je važna država regiona i mi cenimo napredak na unapređenju odnosa Srbije sa susedima“, istakao je ambasador Kirbi. On je izrazio očekivanje da pregovori sa EU otpočnu u januaru, s obzirom na to da su timovi za pregovore izvanredno otpočeli razgovore o poglavljima 23 i 24, i da je Srbija, uprkos problemima, odlučila da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji. Takođe, ambasador Kirbi je veoma pozitivno ocenio predstojeći susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

Predsednik Nikolić je sa žaljenjem konstatovao da dve države neće tokom predstojećeg susreta postići neki konkretan sporazum. „Mi se susrećemo na način kako je to bilo sa mojim prethodnikom, a to je više bazirano na odnosu dva predsednika, umesto da se unaprede odnosi dve države“. Ja sam bio spreman na konkretan dogovor, a nedavno smo bili iznenađeni da neće doći do povlačenja  hrvatske tužbe za genocid“ .

Ambasador Kirbi je izrazio uverenje da zna koliko je Srbija izložena pritiscima sa svih strana, ali da u SAD ima nekoga ko razume te probleme.Za Srbiju je veoma važan evropski put i ima podršku za sve što čini na tom putu, istakao je Kirbi.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).