Tan2014-1-10_1033613_5.jpg

10.01.2014. - 13:57

Predsednik Nikolić sa delegacijom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Beograd, 10. januar 2014. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić istakao je da su u Srbiji otpočele promene koje se ne mogu zaustaviti i da je nemoguće da dođe neka vlast koja bi pogoršala odnose između srpskog naroda kao većinskog u Srbiji i građana druge nacionalnosti.

Sagovornici predsednika su istakli da je položaj hrvatske manjine u Republici Srbiji zadovoljavajući. Ustavom zagarantovana prava a naročito u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika, uglavnom se primenjuju, istakli su pripadnici te manjine. Međutim u primeni propisanih standarda postoji prostor za unapređenje kroz koordinaciju i dodatno zauzimanje od svih zainteresovanih strana, istakli su pripadnici hrvatske manjine i dodali da bi se to moglo ogledati u ulaganju u objekte hrvatske zajednice. Jedan od takvih projekata mogao bi biti adaptacija zgrade sedišta Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, koja je kupljena sredstvima Republike Hrvatske.

Predsednik Nikolić i njegovi sagovornici saglasili su se da je u interesu i Srbije i Hrvatske da na sve moguće načine dođu do boljih odnosa i da uvek ima prostora za poboljšanje saradnje.

Delegaciju hrvatske nacionalne manjine su činili Petar Kuntić predsednik DSHV, Slaven Bačić predsednik Hrvatskog nacionalnog veća i Tomislav Žigmanov direktor Zavoda za kulturu vodjvođanskih Hrvata.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).