Indija.jpg

20.11.2013. - 20:38

Predsednik Nikolić sa ministarkom spoljnih poslova Indije.

Beograd, 20. novembar 2013. godine – Predsednik Republike Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih poslova Indije, gospođom Prinit Kor.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri, podvukavši da su temelji tog prijateljstva postavljeni u prošlosti, uz otvoren prostor za njihovo dalje produbljivanje i unapređenje.

Predsednik Nikolić je istakao da postoje mogućnosti za intenziviranje saradnje u posebno u oblasti ekonomije i pozvao privrednike iz Indije da investiraju u Srbiju. „Mogućnosti ekonomske saradnje nisu u znatnijoj meri iskorišćene i na tome moramo intenzivno da radimo“ podvukao je predsednik Nikolić.

„Nama je dragocena iskrena podrška Indije na očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije“ rekao je predsednik Srbija i dodao da je zemlja pod velikim pritiscima, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. Kada bi to učinila, onda bi takvo pravo imala svaka nacija u bilo kojoj zemlji koja čini na nekom području većinu. „U Srbiji živi veliki broj nacija i svima su priznata sva manjinska prava“ rekao je predsednik Nikolić.

Ministarka spoljnih poslova Indije, gospođa Prinit Kor je istakla bezrezervnu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije podvukavši principijelan stav svoje zemlje da taj problem Srbija treba da rešava mirnim putem i dijalogom. Indija je svesna teškoća sa kojima se Srbija součavala proteklih decenija i rekla da je veoma pozitivno to što je privredni rast krenuo uzlaznom putanjom. Ministarka Kor je istakla da bi trebalo povezati poslovne ljude dve zemlje kroz organizaciju investicione konferencije. Na taj način će brojni investitori iz Indije prepoznati komparativne prednosti Srbije, posebno u oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija, nauke i farmacije.

Ministarka Prinit Kor je najavila da će eksperti iz Indije uskoro posetiti kompanije u Beogradu, gde će razmotriti mogućnost saradnje u oblasti tehnološkog razvoja.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).